Kako je policija mogla ubiti 12-godišnjaka?

Još jedan incident u Sjedinjenim Američkim Državama prijeti eskalacijom protesta – ovaj put u saveznoj državi Ohio. Policija u Clevelandu pokušava objasniti javnosti kako je policajac mogao ubiti 12-godišnjeg Afroamerikanca koji je u ruci držao pištolj – igračku.

Gnjevni građani Clevelanda okupili su se u parku, na mjestu na kojem je policija ubila 12-godišnjeg Tamira Ricea. Kažu da ovo nije prvi put da je policija bez razloga reagirala silom.

„Ovo je lakrdija, ali i poziv na buđenje, dokaz da se Cleveland ne razlikuje od Fergusona. U Fergusonu su samo aktivniji od nas“, govori aktivistica Kathy Wray-Coleman.

Zahtijevaju formiranje rasno miješane policije koja bi bila bolje obučena. Ali, prije svega, žele pravdu za Ricea.

„Gotovo je pala noć, ali u subotu, kad je policija pozvana ovamo, bilo je poslijepodne. Nalazili su se samo tri metra od dječaka kad su mu rekli da podigne ruke. Umjesto toga, tvrde, on je posegnuo za pojasom i onim što je izgledalo kao pištolj“, javlja novinarka Al Jazeere Kristen Sallomey iz Clevelanda.

Suspendirani policajci

Rice je imao pištolj-igračku iz koje se ispaljuju plastične kuglice, ali policija tvrdi da je narandžasti vrh cijevi, koji igračku razlikuje od pravog pištolja, bio uklonjen.

Osoba, koja je nazvala policiju dva puta, rekla je da nije sigurna je li pištolj pravi, ali nije poznato je li ta poruka prenesena policajcima. Dvojica umiješana u incident suspendirana su do okončanja istrage.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera