Snimci nuklearne aktivnosti u S. Koreji

Snimci pokazuju aktivnost u postrojenju (Getty Images)

Novi satelitski snimci sugerišu da Sjeverna Koreja možda pokreće postrojenje za procesiranje plutonija za oružje, dok vlasti prijete novim nuklearnim testovima kao znak osude izvještaja Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima u toj zemlji.

Snimci pokazuju kako se para diže iz postrojenja za reprocesiranje u glavnom nuklearnom kompleksu zemlje, Yongbyonu, što je znak koji se poklapa sa održavanjem i testiranjem prije početka operacija, kažu na Američko-korejskom institutu pri Univerzitetu Johns Hopkins.

Postrojenje se koristi za reprocesiranje goriva potrošenog u petmegavatnom reaktoru u Yongbyonu, što je glavni izvor plutonija za oružje u toj zemlji.

Najnoviji satelitski snimci pokazuju da je reaktor bio ugašen 10 sedmica – duže nego što je potrebno za rutinsko održavanje.

Nuklearni testovi

Iako upozoravaju da je rano za donošenje konačnih zaključaka, iz Instituta navode da dokazi sugerišu da je gašenje iskorišteno za uklanjanje „limitiranog broja“ poluga za gorivo za moguće reprocesiranje.

Snimci također pokazuju i kretanje kamiona, koji su preuzeli iskorišteno gorivo, navodi Institut.

Nova analiza se poklapa sa novim prijetnjama Pjongjanga da će održati podzemne nuklearne testove, nakon što je UN izdao izvještaj u kojem osuđuje zloupotrebu ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

‘Provokacije’

Rezolulcija, koja je prihvaćena sa 111 glasova za, 19 protiv i 55 suzdržanih, traži od Vijeća sigurnosti UN-a da lidere te zemlje predoči Međunarodnom krivičnom sudu zbog mogućih zločina protiv čovječnosti.

U izjavi, koju je u četvrtak objavila zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje, KCNA, glasnogovornik ministra vanjskih poslova rezoluciju je nazvao „prevarom“ i optužio SAD da ponižava Pjongjang pred međunarodnom zajednicom.

„Zbog ove agresije SAD-a, više se ne možemo suzdržavati od nuklearnih testova“, kaže glasnogovornik.

„Naše vojno zastrašivanje će do breskraja biti pojačavano, da se zaštitimo od američke vojne intervencije i pokušaja oružane invazije“, dodao je on.

Južna Koreja kaže da je njihova vojska u stanju pripravnosti, a glasnogovornik Ministarstva odbrane je upozorio da Seul „neće tolerisati provokacije“ Sjevera.

Dodao je i da agencije SAD-a i Južne Koreje prate dešavanja u nuklearnim postrojenjima Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je izvela tri nuklearna testa, a posljednji je izveden u februaru 2013.

Izvor: Agencije