Erdogan: Zadaća nove Turske

Erdogan kazao da je neophodno promisliti zašto je pitanje Kobanija postalo tako bitno, dok se ostali sirijski gradovi ne spominju (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da sigurnosne i obavještajne službe Turske rade svoj posao i poručio da će „zasigurno pred lice pravde izvesti zločince koji su pod izgovorima protesta za Kobani počinili svirepe zločine u Diyarbakiru, Batmanu i Hakkariju“, javlja Anadolija.

Erdogan je danas prisustvovao ceremoniji povodom završetka niza projekata u općini Esenler u Istanbulu, a prilikom obraćanja prisutnima je istakao da će Turska nastaviti s investicijama i poboljšavanjem životnog standarda ljudi u cijeloj zemlji.

Naglasivši da Turska nastavlja na putu razvoja i da je Istanbul srce i lokomotiva tog procesa, Erdogan je kazao da se u Istanbulu mogu osjetiti i boli i patnje naroda u krizama zahvaćenoj Siriji, Egiptu, Palestini i drugim mjestima.

“Kada vidite majku u Srebrenici koja je izgubila sve članove porodice kako traži mezarja svojih najmilijih, onda vidite kolika je naša odgovornost i to pitanje ljubavi i brige. Ne možemo reći ‘nije me briga za Bosnu, Egipat, Siriju ili Irak’. Moramo se brinuti o svemu što se tamo dešava. To je zadaća nove Turske. Ne smijemo to zanemariti”, kazao je turski Erdogan.

Osvrnuvši se na dešavanja u susjednoj Siriji, on je kazao da je neophodno promisliti zašto je pitanje Kobanija postalo tako bitno, a pitanja Homsa, Deir uz Zora i Hame nisu ni pominjana.

Turska utočište izbjeglicama

Podsjetivši na američko slanje oružja u Kobani i činjenicu da je većina istog završila u rukama boraca ISIL-a, Erdogan je kazao da Turska ne čini takve graške i da ima sposobnu vlast čija “pamet nije pod hipotekom” i koja pažljivo promišlja i djeluje.

“Turska je stoljećima bila utočište ugnjetavanih i protjeranih izbjeglica. I danas je tako. Vidite da i danas djelujemo kao velika država”, kazao je Erdogan i dodao da u Kobaniju trenutno ratuje oko 2.000 ljudi, a da je Turska primila oko 200.000 izbjeglica iz tog grada.

Podsjetivši da su oni koji su protestirali uz uzvike “Pomozite Kobaniju!” palili gradove u Turskoj, Erdogan je kazao da je Turska omogućila Slobodnoj vojsci Sirije i kurdskim Pešmergama iz Iraka da pređu i bore se u Kobaniju.

“Da je njihova stvarna briga Kobani, oni bi mogli uvidjeti da je Turska tu i da pomaže, ali oni ne misle tako. Oni preko Kobanija rješavaju neka druga pitanja. Zar nisu palili i Istanbul oni koji su se bunili zbog presađivanja dva stabla? I tada su rekli da stabla nisu bila problem. Ni sada nije problem Kobani. Neka izvinu, ali Turska više nikada neće biti dio te igre i neće pasti u zamku”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije