UN-ova rezolucija protiv Sjeverne Koreje

Sjevernokorejskim čelnicima na teret se stavlja da su zapovijedali mučenja, izgladnjivanje i ubijanje (EPA)

Ujedinjeni narodi (UN) su napravili prvi korak prema pokretanju postupka protiv Sjeverne Koreje pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) zbog zločina protiv čovječnosti, što je uzrokovalo bijes Pyongyanga.

Nakon vrlo napete rasprave Povjerenstvo za ljudska prava Opće skupštine UN-a izglasalo je rezoluciju kojom se od Vijeća sigurnosti traži da se obrati tom sudu.

Rezolucija povezuje navodna kršenja ljudskih prava sa čelništvom Sjeverne Koreje i poziva Vijeće sigurnosti da razmotri ciljane sankcije protiv odgovornih za zločine.

Glasovanje je uzrujalo veleposlanika Sjeverne Koreje Sin Son-hoa koji je rekao da više nema razloga za dijalog o ljudskim pravima s Europskom unijom, koji stoji iza rezolucije zajedno s Japanom.

Kina i Rusija ulažu veto

Sjevernokorejski veleposlanik je upozorio na posljedice te naglasio da će oni koji stoje iza rezolucije „biti odgovorni za sve posljedice jer oni su uništili mogućnosti i uvjete za suradnju na polju ljudskih prava“.

Pyongyang i njegovi saveznici žestoko su lobirali protiv usvajanja rezolucije, navodeći da bi rezolucija protiv jedne zemlje bila opasan presedan, nakon kojeg bi i druge zemlje u razvoju mogle biti slična meta.

Diplomati kažu da će Kina vjerojatno iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti kako bi izbacila iz rezolucije poziv da Sjeverna Koreja bude procesuirana pred ICC-om. To će stajalište sigurno poduprijeti i Rusija.

Kina smatra da Vijeće sigurnosti nije prikladan forum za raspravu o ljudskim pravima.

Mučenja, izgladnjivanje i ubijanje

Prethodno je posebni izvjestitelj UN-a za stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji Marzuki Darusman izjavio kako postoji dovoljno dokaza da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un odgovoran za masovna kršenja ljudskih prava svoga režima.

UN-ova istraga završena je još u veljači, a pokazuje da bi se čelnici sjevernokorejskih sigurnosnih službi, a možda i sam Kim, mogli suočiti s međunarodnim pravosuđem, jer su zapovijedali mučenja, izgladnjivanje i ubijanje.

Navedeno je kako izvještaj „može bez sumnje ukazati da odgovornost i krivnja za ta teška kršenja ljudskih prava leže na jednom mjestu s kojeg se donose političke odluke u zemlji“.

„Stoga, sada jedino možemo optužiti vrhovnog vođu za ta teška kršenja ljudskih prava“, rekao je Darusman.

Sjeverna Koreja odmah je sve odbacila. Izvještaj smatra američkom zavjerom čiji je cilj uništiti politički sustav u zemlji.

Izvor: Agencije