Rajoy spreman razgovarati o Kataloniji

Rajoy nije spomenuo svoju posjetu regiji, predviđenu za 29. novembar (EPA)

Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je u srijedu da je spreman “razgovarati” o Kataloniji, dodajući, međutim, kako neće pristati da se dovede u pitanje nacionalni suverenitet niti uvodi pravo na samoopredjeljenje.

“Poslušat ću sve prijedloge o rješenju krize s Katalonijom, sjeveroistočnom pokrajinom gdje nezavisni duh jača već nekoliko godina, pod uvjetom da se ne radi o ukidanju nacionalnog suvereniteta, uvođenju prava na samoopredjeljenje ili ugrožavanju ravnopravnosti Španaca“, rekao je on u srijedu pred španskim Kongresom.

Rajoy nije spomenuo svoju posjetu regiji, predviđen za 29. novembar, niti poziv na susret s njim koji je prethodnog dana uputio glasnogovornik regionalnog katalonskog predsjednika Artura Masa.

Simbolični referendum

Mas “bi bio oduševljen da ga ugosti i tako konačno pruži sadržaj dijalogu koji se zasad čini retoričnim jer nema Rajoyovih prijedloga”, ironizirao je Masov glasnogovornik Francesc Homs.

Mariano Rajoy otputovat će u Kataloniju dvadeset dana nakon simboličnog konsultativnog glasovanja o nezavisnosti Katalonije, na kojem je uprkos udskoj zabrani sudjelovalo 2,3 miliona ljudi.

Gotovo 1,8 miliona glasača izjasnilo se na tom glasanju za nezavisnost Katalonije.

Izvor: Agencije