Sve više djece beskućnika u SAD-u

Problem djece beskućnika najviše je izražen u Kaliforniji (EPA)

Broj djece beskućnika u SAD-u je porastao u posljednjih nekoliko godina, a prema sveobuhvatnom izvještaju provedenom u svim saveznim državama – svako trideseto američko dijete nema krov nad glavom. 

U izvještaju, koji je u ponedjeljak objavio Nacionalni centar za porodično beskućništvo (NCFH), navodi se da je u 2013. godini skoro 2,5 miliona djece u SAD-u spadalo u kategoriju beskućnika.

Za porast broja djece beskućnika ova organizacija krivi visoku stopu siromaštva, nedostatak povoljnog smještaja, te sve učestalije nasilje u porodici.

Podaci iz izvještaja se baziraju na najnovijim podacima Ministarstva obrazovanja SAD-a, prema kojima se u javnim školama nalazi 1,3 miliona djece beskućnika. Ovaj izvještaj je dopunjen nezvaničnim podacima broja predškolske djece beskućnika.

Kalifornija u problemu

Problem je posebno izražen u Kaliforniji, u kojoj živi jedna osmina ukupnog stanovništva SAD-a. Od tog broja petinu predstavljaju djeca beskućnici, odnosno njih 527.000.

Carmela DeCandia, direktorica NCFH-a i koautorica izvještaja, ipak ističe da je savezna vlada ostavila napredak u smanjenju broja beskućnika među veteranima i odraslim osobama.

„Isti nivo pažnje i resursa nije usmjeren za pomoć porodicama i djeci beskućnicima“, kaže ona. „Kao društvo, platit ćemo visoku društvenu i ekonomsku cijenu“.

Porast djece bez kuće

Kako se navodi u izvještaju, stopa beskućnika među djecom je porasla za osam posto na nacionalnoj razini od 2012. do 2013. godine, što upozorava na moguće negativne posljedice po obrazovni, emocionalni i društveni razvoj djece, kao i na zdravlje, zaposlenje i sposobnost roditelja.

Države su u izvještaju rangirane prema broju djece beskućnika, naporima u borbi protiv tog problema, i sveukupnom stanju djece. Države sa najboljim ocjenama su Minnesota, Nebraska i Massachusetts, a države sa najlošijim su Alabama, Mississippi i Kalifornija.

Novi izvještaj Nacionalnog centra za porodično beskućništvo, koji predstavlja dio privatnog, neprofitnog američkog instituta za istraživanje, navodi da bi rješenje ovog problema trebalo uključivati širenje povoljnog smještaja, mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje roditelja beskućnika, te posebne usluge za mnoge majke koje su izgubile krov nad glavom zbog nasilja u porodici.

Izvor: Al Jazeera