Izrael povlači ambasadora nakon švedskog priznanja Palestine

Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman pozvao je izraelskog ambasadora u Švedskoj, Isaaca Bachmana, na konsultacije, u znak protesta nakon što je Švedska postala prva zapadna država članica Europske unije koja je priznala neovisnu državu Palestinu.

Šefica švedske diplomacije Margot Wallstrom objavila je da njezina Vlada u četvrtak dekretom priznaje Palestinu kao neovisnu državu.

“Danas Vlada donosi odluku o priznanju države Palestine. To je važan korak, koji potvrđuje pravo Palestinaca na samoodređenje”, poručila je ministrica vanjskih poslova u članku objavljenom u dnevniku Dagens Nyheter.

“Vlada smatra da su kriteriji međunarodnog prava za priznavanje države Palestine ispunjeni – teritorij, iako bez fiksnih granica, stanovništvo i vlada. Nadamo se da će to pokazati put drugima”, navela je Wallstrom.

Švedska je odlučila i povećati iznos bilateralne pomoći Palestini za 53,9 milijuna eura, pa će ukupni program pomoći na pet godina iznositi 160 milijuna eura.

Najmanje 112 zemalja priznalo je državu Palestinu, prema evidenciji francuske novinske agencije AFP.

Palestinska samouprava tvrdi da ih je 134, od kojih sedam članica EU-a, koje su je priznale prije ulaska u Uniju: Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Malta i Cipar.

Abbas: Hrabra i historijska odluka

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je odluku Švedske, poručivši kako je riječ o “hrabroj i povijesnoj” odluci.

Švedska je glasovala da Palestina dobije status države promatrača u Ujedinjenim narodima 2012. godine, što je i postignuto, unatoč protivljenju SAD-a i Izraela.

Švedski potez bi mogao motivirati i druge zemlje na priznanje Palestine, prenose agencije.

Službeni Izrael je ocijenio kako je to što je Švedska priznala palestinsku državu “nesretna” odluka koja će samo ojačati ekstremiste.

“To je nesretna odluka koja jača ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja”, navodi se u priopćenju Liebermana.

Prema njemu, švedska inicijativa izaziva “velike štete i nije nimalo korisna”.

Lieberman je ponovio kako Izrael smatra da bi pregovori između Izraelaca i Palestinaca trebali prethoditi priznavanju palestinske države.

“Inicijative, kao što je ova švedska, jačaju nerealne zahtjeve Palestinaca i odgađaju mogućnost postizanja sporazuma”, zaključio je Lieberman.

Izvor: Agencije