Mađari ponovno na ulicama, kritike i iz EU-a

Više desetaka tisuća ljudi, po ocjeni mjesnih medija, u utorak navečer je ponovno prosvjedovalo u Budimpešti protiv prijedloga o uvođenju poreza na internetske usluge, smatrajući da će on ugroziti temeljne slobode.

“Nećemo to dopustiti”, uzvikivalo je mnoštvo u kojemu su bili predstavnici različitih dobnih skupina i svjetonazora, koji su drugi put u posljednja tri dana izašli na ulice mađarske prijestolnice usprkos zimskoj temperaturi.

Mađarska kani naplaćivati prijenos podataka 150 forinta (0,50 eura) po gigabajtu.

Najava te mjere izazvala je u nedjelju masovne prosvjede protiv Vlade premijera Viktora Orbana.

Poziv na svrgavanje Orbana

Prijedlog zakona zato je već promijenjen i sada sadržava maksimalan mjesečni iznos od 3,5 eura za privatne i 17,60 eura za poslovne korisnike, prenosi Hina.

No, zbog prosvjeda je moguće da taj porez, o kojemu Parlament trenutačno raspravlja, bude najviše dva eura na mjesec.

“Porez na internet je znak autokracije ove Vlade”, poručio je u utorak prosvjednicima Zsolt Varady, čelnik jedne mađarske društvene mreže.

Mnoštvo mu je uzvratilo pozivom na svrgavanje premijera Orbana.

Prema riječima Balasza Gulyasa, jednog od organizatora prosvjednog pokreta rođenog na Facebooku, prijedlog dovodi u pitanje “pravo na informiranost”.

Slični prosvjedi su u utorak navečer održani u još osam mađarskih gradova.

Organizatori su novo okupljanje zakazali najkasnije za 17. studenoga, kada Parlament treba odlučiti o tom prijedlogu.

Europska komisija je oštro kritizirala taj prijedlog kojim se, prema mišljenju njegovih protivnika, žele ograničiti temeljne slobode.

EK osudila najavu internetskog poreza

Internetski porez koji Mađarska najavljuje “pogrešan je”, a uklapa se u loše postupke kojima se u toj istočnoeuropskoj zemlji ograničavaju slobode, objavio je u utorak EK.

“Nije uredu odvraćati ljude od interneta porezima koji nemaju smisla. A ovaj porez nema smisla, uz to što je riječ o porezu koji je i načelno loš”, rekao je glasnogovornik EK-a Ryan Heath koji predstavlja povjerenicu Europske unije za digitalnu agendu Neelie Kroes.

Mađarska bi mjera bila prva takva u Europi, a mogla bi postati presedan koji bi bio “problem za širi europski gospodarski rast”, jer bi otežao digitalnu ekspanziju, rekao je Heath.

Opisao ga je i kao najnoviju u nizu upitnih mjera mađarskih reformi.

Izvor: Agencije