Putin: EU da pomogne Ukrajini u plaćanju duga

Rusija i Ukrajina u petak su postigle napredak prema rješenju problema o opskrbi plinom, no europski čelnici kazali su kako Moskva mora još puno napraviti da bi se održalo krhko primirje te okončali sukobi u istočnoj Ukrajini.

Sporazum, čiji je cilj ponovno uspostaviti opskrbu Ukrajine ruskim plinom prije početka hladnih zimskih mjeseci uslijedio je nakon prve runde pregovora u Milanu.

„Dogovorili smo se s ukrajinskim partnerima o uvjetima za ponovnu opskrbu plinom Ukrajine u zimskom razdoblju. Utvrdili smo sve parametre. Pozvao sam europske partnere da financijski pomognu Ukrajini“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Iz Bruxellesa stiže samo obećanje za sada, pa je Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije za idući tjedan najavio trilateralni susret Ukrajine, Rusije i EU-a o plinu.

„Energija je kritična tema u odnosima Rusije i Ukrajine, ali i vrlo važna za Europu“, ocijenio je Barroso.

Riješiti sva pitanja

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ocijenio je kako je susret u Milanu omogućio pomak prema smirivanju krize, ali stavlja i naglasak na još dva pitanja u razgovoru sa Rusijom.

„Sve strane moraju poštovati sporazum iz Minska. Lokalni izbori u Donjecku održat će se u skladu s tim dokumentom. Napravljen je djelimičan napredak o pitanju plina. Razgovaramo kako i s kojim novcem pokriti naš deficit nastao iz ugovora o opskrbi plinom“, rekao je Porošenko.

Europski čelnici insistiraju da Moskva mora još puno napraviti kako bi se održalo krhko primirje te okončali sukobi u istočnoj Ukrajini.

Putin odgovora kako je spreman preuzeti ulogu u razdvajanju zaraćenih strana u tom dijelu Ukrajine i da se, kako ističe, pronađu prihvatljive solucije za sve strane.

Zapad je uveo sankcije Rusiji reagirajući na njezinu aneksiju Krima u ožujku i potporu proruskim separatistima koji se bore protiv Vladinih snaga na istoku Ukrajine.

Dužnosnici EU-a rekli su kako će se razgovori o plinu nastaviti u Bruxellesu sljedećeg tjedna, a Porošenko je kazao kako se još trebaju riješiti pitanja financiranja.

Moskva je prekinula isporuke plina Ukrajini u lipnju zbog neplaćenih dugova i neslaganja o cijeni. To je izazvalo strahovanja da bi ruske isporuke plina Europi preko Ukrajine mogle biti poremećene ove zime.

Predsjednici Rusije i Ukrajine sastali su se na marginama summita azijskih i europskih zemalja.

‘Vratiti Rusiju u međunarodne odnose’

Prema stajalištu talijanskog premijera Mattea Renzija, na razgovorima je postignut „korak naprijed“ prema rješavanju krize u Ukrajini.

„Bilo je dobro, bilo je pozitivno“, kazao je Renzi novinarima.

Renzi je kazao da su razgovori bili „konstruktivni“ te da je usuglašeno kako je potrebno u potpunosti provesti mirovni plan za istočnu Ukrajinu dogovoren prošlog mjeseca u Minsku.

„Ne možemo prihvatiti nestabilnu Ukrajinu i napravit ćemo sve što možemo kako bismo vratili nadu Ukrajini, ali važno nam je i ponovno uključiti Rusiju u međunarodne odnose“, rekao je Renzi.

Sastanak je komentirao i britanski premijer David Cameron, rekavši novinarima kako je susret bio „pozitivan“.

„Predsjednik Putin je rekao da ne želi ‘zamrznuti konflikt’ te da ne želi podijeljenu Ukrajinu“, rekao je Cameron, dodajući da „ako je to tako, Rusija mora povući sve vojnike i oružje iz Ukrajine, poštovati sve mirovne sporazume te priznati rezultate legitimnih izbora koji će biti održani u Ukrajini“.

„Ako se to ne dogodi, jasno je da EU mora zadržati sankcije koje je uvela Rusiji“, potvrdio je britanski premijer.

Izvor: Al Jazeera i agencije