Šefica Tajne službe SAD-a podnijela ostavku

Direktorica američke Tajne službe Julia Pierson podnijela je ostavku nakon što su objelodanjeni brojni propusti u sigurnosti u Bijeloj kući.

Sekretar za državnu sigurnost Jeh Johnson rekao je da je Pierson pondijela ostavku, koju je on prihvatio.

Pierson će zamijeniti  Joseph Clancy, bivši specijalni agent zadužen za zaštitu predsjednika, koji je penzionisan 2011.

Pierson je 30 godina radila u Tajnoj službi.

Pierson, direktorica službe zadužene za zaštitu američkog predsjednika, priznala je postojanje “nedopustivih” slabosti u sistemu osiguranja Bijele kuće.

Ranije tokom dana, na saslušanju pred zastupnicima Kongresa, koji su ogorčeni zbog nedavnog upada muškarca s nožem u Bijelu kuću, Pierson je obećala da će reformirati službu.

Julia Pierson, koja je službu zaduženu i za zaštitu predsjednikove porodice i stranih dužnosnika vodila od marta 2013. godine, priznala je na saslušanju u Zastupničkom domu da “sigurnosni planovi nisu uspješno provedeni”.

“Preuzimam svu odgovornost. Ono što se dogodilo nije prihvatljivo i neće se ponoviti”, rekla je Pierson.

Otključana dvostruka vrata

Omar Gonzalez (42), ratni veteran, 19. septembra navečer preskočio je ogradu visoku 2,30 metara na sjevernoj strani Bijele kuće i više od 60 metara trčao livadom bježeći pred agentima. Noseći sklopivi nož, uspio je ući na glavna vrata u prizemlju, srušiti agenta koji je stajao iza njih i proći kroz dvije velike dvorane, nakon čega je srušen na pod i uhapšen u salonu “East Room”.

Ta dvostruka vrata (vanjska staklena i unutarnja drvena) nisu bila zaključana, premda se uključio alarm, priznala je Pierson, ali je nakon toga postavljen sistem za automatsko zatvaranje, kazala je.

Postavljene su i dodatne ograde oko Bijele kuće.

No, zastupnici – i demokrati i republikanci – upozorili su na mogući veći problem discipline u Tajnoj službi.

Parlamentarna istraga se nastavlja.

U automobilu 800 metaka

“Ovaj nedavni izgred, nažalost, navodi mnoge da se zapitaju postoji li puno ozbiljniji problem u tajnim službama”, rekao je Elijah Cummings, demokrat.

Omar Gonzalez, koji se sa sjekiricom za pojasom i u augustu šetao pokraj Bijele kuće, pati od posttraumatskog stresnog sindroma.

Prilikom zadnjeg upada u Bijelu kuću u njegovom automobilu je pronađeno 800 metaka.

Trenutno je u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije