Janukovič popušta pred opozicijom

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič najavio je mogućnost preispitivanja spornog zakona o zabrani demonstracija u zemlji.

Rekao je da je spreman na promjene u Vladi, kako bi se što prije našlo rješenje  krize. 

Zasjedanje državnog parlamenta najavljeno je za utorak, ali dnevni red još nije poznat.

Slika sa ulica Kijeva, do tada, ostaje nepromijenjena.

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javio je  iz Kijeva ranije u petak kako je na ulicama ukrajinske prijestolnice mirno.

„Prosvjednici zauzimaju pozicije, nekoliko tisuća njih je na ulicama, no primirje se poštuje“, dodaje on.

“Uhićeno je nekoliko osoba za koje se sumnjiči da su tijekom sukoba i prošlotjednih prosvjeda otimali ljude.”

U jutarnjim satima u petak, učesnici protesta u Kijevu su zauzeli zgradu Ministarstva za agrarnu politiku u centru grada.

Prema informacijama, aktivisti pokreta “Zajednička stvar” planiraju formirati štab odbrane u zgradi Ministarstva, koje se nalazi u ulici Krešćatik.

Oni su odlučili zauzeti ovu zgradu poslije objavljivanja rezultata pregovora ukrajinske opozicije i predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Posjeta Fulea

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule u petak je doputovao u Kijev, kako bi pokušao posredovati u razgovorima Vlade Ukrajine i opozicionara koji protestiraju već dva mjeseca. 

Fule se po dolasku u Kijev sastao sa Janukovičem.

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko je u petak ujutro pozvao pristalice na generalni štrajk, dok su demonstranti, koji su u četvrtak zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli barikade oko ovih objekata, javljaju ukrajinski mediji.

Obraćajući se pristalicama opozicije okupljenima na Trgu Maidan Kijevu, lider stranke UDAR (Ukrajinska demokratska stranka za reforme) Kličko je pozvao na generalni štrajk.

“Vlasti se moraju suočiti s generalnim štrajkom. Ako budemo ujedinjeni, neće nas moći poraziti. Živjet ćemo u novoj Ukrajini već ove godine”, poručio je Kličko, a njegov govor je bio praćen povicima “u napad” i “samo naprijed”.

Opozicioni lideri su demonstrante obavijestili o ishodu pregovora s predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Nove barikade

Učesnici demonstracija u Ukrajini, koji su u četvrtak zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli su barikade oko tih objekata, prenosi Itar-Tass.

Oni se nadaju da će se tako zaštititi od eventualnih napada policije.

Demonstranti su ispred zgrada lokalne administracije u Ivano-Frankovsku i Žitomiru tražili da se ne šalje policija u Kijev i da se odmah sazovu sastanci regionalnih skupština s ciljem usvajanja rezolucija o situaciji u zemlji.

„U drugim gradovima je nešto ekstremnija situacija gdje su prosvjednici radikalniji, a policija, koja se nalazi u najvišem stupnju pripravnosti, navodi kako je pronašla i određene zalihe oružja“, ističe  Čorkalo.

U Kijevu su opozicioni demonstranti podigli novu barikadu u ulici Institutskaja, u centru grada, blizu Trga nezavisnosti – Maidana.

Lider stranke Batkivščina u Parlamentu Arsenij Jecenjuk i lider Slobodarske stranke Oleg Tjagnibok učestvovali su u izgradnji barikade.

Očevici kažu da su demonstranti podigli zid visine četiri metra u roku od tri sata.

Policija nije reagirala na podizanje nove barikade, koje je počelo poslije objavljivanja rezultata razgovora između opozicionih lidera i predjednika Janukoviča.

Privremeno primirje

Snage sigurnosti i demonstranti u glavnom gradu Ukrajine Kijevu poštuju privremeno primirje, nakon više dana nasilja.

Dogovor je rezultat sastanka između predsjednika Janukoviča i lidera opozicije.

Iz protestnog kampa na trgu poznatom kao Maidan okupljeni su uzvikivali “revolucija” i “sramota”, kada je Oleg Tjagnibok, opozicijski političar, od demonstranata tražio još nekoliko dana primirja, rekavši da je Janukovič pristao na oslobođenje desetina privedenih demonstranata, te da će zaustaviti hapšenja u budućnosti.

Drugi opozicijski političari su različito govorili o rezultatu sastanka.

Kličko je kazao da pregovori nisu donijeli mnogo rezultata. I njega i Tjagniboka su demonstranti izviždali na barikadama.

Reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse je atmosferu na Maidanu opisala “mirnom, ali veoma napetom”.

Oprez demonstranata

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zakharčenko izdao je saopćenje u kojem garantira da policija neće poduzimati ništa spram protestnog kampa na Maidanu.

Reporterka Sue Turton je rekla da neki izvještaji govore kako je Janukovič pristao osloboditi sve političke zatvorenike u naredna tri dana, ali demonstranti su skeptični.

Ranije su stotine razjarenih demonstranata u više regija zapadne Ukrajine, gdje Janukovič nema veliku podršku, zauzele Vadine prostorije i natjerale jednog Vladinog zvaničnika, odanog Janukoviču, da podnese ostavku.

Najmanje dvije osobe su poginule nakon oružane paljbe na mjestu protesta u Kijevu u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije