Desetine ozlijeđenih u sukobima u Kijevu

Masovni prosvjedi demonstranata u Kijevu pretvorili su se u nedjelju u sukobe s policijom, u kojima je oslijeđeno blizu 40 osoba, nakon što se oko 200.000 demonstranata okupilo u centru grada, usprkos novim kontroverznim zakonima kojima se ograničava pravo na prosvjed.

Prema navodima ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, 30 policajaca je ozlijeđeno u sukobima s demonstrantima, od kojih je 10 hospitalizirano, a četverica su u teškom stanju, prenosi Reuters.

Izvještač agencije AFP je javio da je u sukobima ozlijeđeno i devet demonstranata.

Grupa demonstranata počela je sukob napadom na policiju, pokušavajući se probiti do ulaza u zgradu Parlamenta, koji je bio zapriječen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija, prenijela je agencija AP.

Policija je upotrijebila šok bombe, suzavac i vodene topove na temperaturi od minus sedam stpnjeva, a jedan od oporbenih lidera, poznati boksač Vitalij Kličko, pokušao je zaustaviti demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce, ali je i sam poprskan aparatom za gašenje požara.

Poziv na sastanak

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica.

Kličkov glasnogovornik je na Twitteru napisao da se predsjednik Viktor Janukovič pristao sastati s Kličkom odmah u predsjedničkoj rezidenciji blizu Kijeva, ali sa Janukovičeve strane nije bilo potvrde.

Prosvjednici su tijekom jutra stizali na trg koji je u posljednja dva mjeseca poprište okupljanja pro-europskih snaga, koje uporno prosvjeduju protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča o nepotpisivanju sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom, a u korist tješnjih odnosa s Rusijom.

Čelnici oporbe pozvali su ljude na osmi po redu prosvjed protiv Janukoviča, unatoč u srijedu donesenoj zabrani prosvjeda u središtu Kijeva do 8. ožujka, prenosi Hina.

Novi zakoni uvode ili su postrožili sankcije protiv prosvjednika, a također, kao i u Rusiji, primoravaju nevladine udruge koje financijsku pomoć dobivaju od Zapada da se registriraju kao “strani agenti”.

Dva mjeseca prosvjeda

Mnogi sudionici prosvjeda su na glavama nosili lonce i druge vrste šaljivih maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je prosvjednicima zabranjeno da pokrivaju lica, prenosi Tanjug agenciju AP.

Predsednik Janukovič izazvao je negodovanje i na međunarodnom i na domaćem terenu, odobrivši zakone kojim se Ukrajincima ograničava pravo na prosvjede, građanski aktivizam i slobodu govora.

SAD je te zakone nazvao nedemokratskim.

Prosvjedi već gotovo dva meseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno su ih potaknule oštre reakcije policije.

Opozicija te neki građanski i vjerski lideri pozvali su u nedjelju Ukrajince da nastave prosvjede i borbu za demokraciju.

Izvor: Agencije