Jemen: Iranski diplomata podlegao u bolnici

Niko u iranskoj ambasadi nije bio dostupan za komentar, no druge diplomate su navele kako je ubijeni radio kao oficir sigurnosti ambasade (AFP)

Iranski diplomata, koji je bio teško ranjen u napadu izvedenom iz automobila u pokretu ispred njegove rezidencije, preminuo je u glavnom jemenskom gradu Sanai, kazali su policajci i ljekari agenciji AFP.

“Neidentificirani napadači su pucali iz kombija na diplomatu dok je izlazio iz ambasadorske rezidencije nedaleko od šoping centra u Haddi, glavnom diplomatskom distriktu u glavnom gradu”, kazao je policijski izvor agencije AFP.

“Iranski diplomata je podlegao”, naveo je ljekar iz bolnice u Sanai.

Niko u iranskoj ambasadi nije bio dostupan za komentar, no druge diplomate su navele kako je ubijeni radio kao oficir sigurnosti ambasade.

Ovaj napad se desio u vrijeme dok je drugi iranski diplomata Nour-Ahmad Nikbakht, koji je kidnapiran u Sanai prošlog jula, i dalje zarobljen.

Porast nasilja

Sektaško rivalstvo šiita huta i ultrakonzervativnih sunita selefija povećalo se na sjeveru Jemena u proteklih nekoliko mjeseci, a u tom periodu je poginulo najmanje 210 osoba.

Nasilje je izbilo 30 oktobra, kada su pobunjeni huti, koji kontroliraju većinu sjeverne provincije Saada, optužili selefije u gradu Damaju da regrutiraju hiljade stranih boraca kako bi ih napali.

Borbe između dviju strana u Saadi i obližnjim provincijama prestale su prošlosedmičnim dogovorom o prekidu vatre.

Taj dogovor je omogućio selefijama četiri dana da se presele oko 250 kilometara jugozapadno, u Hudaidu, luku na Crvenom moru.

Sektaško rivalstvo je zasjenilo napore o pomirenju u Jemenu, američkom savezniku koji je dom jednog od najaktivnijih ogranaka Al-kaide.

Izvor: Agencije