Istanbul: Policija rastjerala demonstrante

Demonstracije su organizirane u znak protesta protiv planova Vlade da pooštri kontrolu interneta (EPA)

Turska interventna policija je u subotu ispalila suzavac i gumene metke kako bi rastjerala oko 2.000 demonstranata okupljenih u centru Istanbula da bi protestirali protiv Vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana, objavili su lokalni mediji.

Demonstranti su na centralnom istanbulskom trgu Taksim uzvikivali: “Tražimo ostavku Vlade”, a neki su na policiju bacali kamenice i petarde, prenela je agencija AFP.

Ove demonstracije su organizirane u znak protesta protiv planova Vlade da pooštri kontrolu interneta, kao i zbog korupcionaškog skandala koji potresa državu.

Demonstranti su se nakon policijske intervencije razišli, a nije bilo izvještaja o mogućim povredama ili hapšenjima.

Manje demonstracije održane su i u Izmiru i u Ankari, gdje je oko 300 demonstranata uzvikivalo slogane protiv Vlade i spornog nacrta zakona.

Zakon o internetu

Parlamentarni komitet je prije dva dana usvojio prijedlog zakona o internetu, koji omogućava vlastima da prate aktivnosti korisnika interneta i blokira pretragu riječi za koje procijeni da su problematične.

Taj prijedlog zakona je naišao na oštre kritike boraca za zaštitu ljudskih prava, pa čak i nekih poslovnih ljudi, koji strahuju da će time biti dodatno ugrožena osnovna prava i slobode u Turskoj.

S druge strane, zvanična Ankara tvrdi da je cilj tog zakona zaštita privatnosti građana i blokada određenih sadržaja na internetu.

Desetine ljudi, uključujući i nekoliko političara iz Erdoganovog najužeg kruga, privedeno je pod sumnjom za primanje mita u vezi s građevinskim projektima, pranje novca i krijumčarenje zlata.

Erdogan, koji se, stupajući na vlast 2003. godine, zarekao da će iskorijeniti korupciju, na to je odgovorio otpuštanjem stotina službenika policije i sudskih organa umiješanih u istragu.

Izvor: Agencije