Njemačka: Janukovič vodi Ukrajinu u ćorsokak

Ograničavanje građanskih prava bi Ukrajinu samo vodilo dalje od Europe, smatraju diplomati (EPA)

Šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier kritizirao je mjere službenog Kijeva i usvajanje zakona o ograničavanju prava na prosvjed, te rekao da kurs koji je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič predložio – „vodi u ćorsokak“.

„Ograničavanje građanskih prava samo bi vodilo Ukrajinu dalje od Europe. Siguran sam da većina građana Ukrajine želi otvorenu budućnost za svoju zemlju, koja će učiniti mogućim izbor za Europu“, rekao je Steinmeier, a prenijelo Ministarstvo kojem je na čelu.

Ministar Steinmeier je istaknuo kako se od političkog vodstva u Kijevu očekuje da ne sprječava, niti kazneno goni političke debate poslije administrativnih odluka protiv približavanja zemlje EU-u.

„Represija ne smije biti odgovor na politički kontroverzne debate“, rekao je Steinmeier.

Ukrajinska Vrhovna Rada usvojila je zakon kojim se ne neodobreno postavljanje šatora, pozornica ili zvučnika na javnim mjestima kažnjava novčano do 640 dolara ili zatvorskom kaznom od 15 dana.

Podrška Kličku

Kada je riječ o odnosu Berlina i Kijeva, politički magazin Spiegel je pisao kako njemačka kancelarka Angela Merkel i skupina konzervativnih europskih stranaka žele pružiti podršku boksaču i političaru Vitaliju Kličku sa ciljem da ga „oblikuju“ kao vođu opozicije i mogućeg protukandidata ukrajinskom predsjedniku Janukoviču.

„Kličko važi kao nositelj nade za približavanje EU-u, ali mu, prema procjenama promatrača, u ovom trenutku nedostaju još retorička rutina i političko iskustvo za jednu predsjedničku izbornu kampanju“, prenio je Spiegel.

Paralelno s tim, Kličkova partija UDAR dobiva logističku podršku europskih konzervativaca i njemačke fondacije Konrad Adenauer, među ostalim i kroz školovanje stranačkih parlamentaraca i njihovih suradnika.

EU zabrinuta

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je zabrinutost zbog novih zakona u Ukrajini, kojima se drastično sužava sloboda okupljanja i političkog prosvjeda.

„Zakoni kojima se ograničavaju osnovna prava Ukrajinaca doneseni su na brzinu i bez poštovanja redovite parlamentarne procedure“, upozorila je Ashton u priopćenju za medije.

Visoka predstavnica je ukazala na to kako novi set zakona, osim prava na okupljanje, ugrožava i slobodu tiska, te da je u suprotnosti s međunarodnim obavezama koje je Ukrajina ranije prihvatila.

Kritikama se pridružio i europski povjerenik za proširenje Štefan Fule, koji je na svom Twitter nalogu konstatirao kako su novi zakoni u suprotnosti s ambicijama Ukrajine da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Unijom.

Novi zakoni doneseni su kako bi se smirio val prosvjeda nakon Vladine odluke o odustajanju od europskih integracija i ukrajinskog okretanja Rusiji.

Osude iz SAD-a

I Sjedinjene Američke Države su, kao nedemokratsku, osudile odluku ukrajinskog parlamenta Rade da usvoji zakone kojima se strogo ograničava pravo na prosvjede, objavila je agencija RIA novosti.

„Proces, kao i suština postupaka Rade, baca veliku sumnju na ukrajinsko zalaganje za demokratske norme“, naveo je američki State Department u priopćenju objavljenom nakon parlamentarne sjednice Rade.

Diplomati SAD-a i Europske unije optužili su ukrajinski Parlament za kršenje demokratske procedure, jer su zakoni usvojeni brzo i uglavnom bez službene rasprave.

Agencija AP je 15. siječnja objavila kako je kijevski sud zabranio prosvjede u središtu ukrajinske prijestolnice, potičući strahovanja da se Vlada sprema rasturiti veliki kamp, koji je tjednima epicentar antivladinih demonstracija.

Prosvjedi su izbili u studenom, nakon iznenadne odluke predsjednika Janukoviča da zamrzne veze s EU-om i da se, umjesto toga, okrene zbližavanju s Rusijom.

Kijevski sud je presudio po zahtjevu gradskih vlasti da se zabrane veliki skupovi u centru do 8. ožujka. Iako je ta odluka donesena 8. siječnja, objavljena je tek sedam dana kasnije.

Izvor: Agencije