Eksplozija na protestu opozicije u Bangkoku

Demonstranti traže ostavku premijerke (EPA)

Najmanje 28 osoba je povrijeđeno u eksploziji na antivladinim demonstracijama u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku, saopćila je lokalna služba hitne pomoći u petak, prenose agencije.

Predstavnik demonstranata Akanat Promphan je rekao da je vođa protesta Suthep Thaugsuban bio u koloni demonstranata, ali da nije povrijeđen.

Promphan je rekao da je eksplozivna naprava bačena na kamion koji su vozili demonstranti i da je vozilo bilo nekoliko desetina metara udaljeno od Thaugsubana.

Protesti na Tajlandu počeli su prije više od dva mjeseca, kada nije uspio pokušaj uvođenja zakona o amnestiji, koji bi omogućio premijerkinom bratu Thaksinu Shinawatri da se vrati u državu.

Thaksin ima jaku podršku na sjeveru Tajlanda, dok je srednja klasa u Bangkoku. Većina stanovništva na jugu države i rojalistički establišment su protiv njega.

Demonstranti su i u petak, šesti dan zaredom, nastavili sa blokadom glavnih saobraćajnica u glavnom gradu, kako bi onemogućili rad Vlade i kako bi natjerali premijerku Yingluck Shinawatru da podnese ostavku, prenijela je agencija AFP.

Naoružani provokatori

Od početka protesta nepoznati napadači su ubili nekoliko ljudi, uključujući i policajce, a riječ je o naoružanim provokatorima koji žele da prodube tenzije u podijeljenoj kraljevini.

Demonstranti, koje podržava rojalistički establišment u kraljevini, traže ostavku premijerke i formiranje „Narodnog vijeća“ koje će provesti reforme kojim bi se obuzdala dominacija premijerkinog brata Thaksina.

Ministar vanjskih poslova Tajlanda Surapong Tovichakchaikul je u petak rekao kako je vrijeme da se vrati kontrola prijestolnice, što je znak da Vlada gubi strpljenje zbog svakodnevnih marševa opozicije i blokade određenih dijelova grada i ministarstava, prenosi Reuters.

Na pitanje da li će Vlada okončati blokadu, on je rekao: „Uskoro. Vrijeme je za to. Trebamo početi raditi nešto o tom pitanju.“

Ove sedmice zatvorena su mnoga ministarstva i državne agencije, kako bi se izbjeglo nasilje, a demonstranti su blokirali i nekoliko saobraćajnica.

Izvor: Agencije