Sahranjen bivši izraelski premijer Sharon

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon sahranjen je u ponedjeljak na svom imanju u južnom dijelu pustinje Negev, nakon što su mu ranije, ispred izraelskog Parlamenta, počast odali izraelski i svjetski zvaničnici.

Biden za ‘otok stabilnosti’

Biden je na sastanku u Jerusalemu s Peresom izrazio uvjerenje da bi Izrael i buduća država Palestina mogle postati “otok stabilnosti” u turbulentnom regionu.
Čak i dok neredi potresaju Bliski istok, ocijenio je on, “jedno mjesto gdje postoji mogućnost za otok stabilnosti je između palestinskog i izraelskog naroda u dvije sigurne države, koje međusobno poštuju suverenitet i bezbjednost”.
Američki potpredsjednik je podsjetio da dvije strane moraju donijeti “teške odluke”, izraživši uvjerenje da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu dorastao tom poslu, prenosi AP.
“Predsjednik [SAD-a Barack Obama] vjeruje, i ja vjerujem, da je to jedna od onih šansi i jedan od onih trenutaka u historiji koje treba iskoristiti. Radi se o teškim odlukama, vrlo teškim odlukama, i ja vjerujem, kao i vi, da im je premijer [Netanyahu] dorastao”, rekao je Bajden.
Peres je istakao da su svi svjesni da bi trebalo odluku donijeti sada, da je teška, ali da se mora otvori prozor, jer “i sam Bog zna kada će se to ponovo desiti”.
On je izrazio uvjerenje da izraelska Vlada to shvata ozbiljno i da je predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas “ozbiljan i pravi partner”.
“Vjerujem da postoji ozbiljan pokušaj da se donese prava odluka i da postoji samo jedna – dvije države za dva naroda”, kazao je izraelski predsjednik.

Osmerica generala prenijela su Sharonov sanduk do grobnog mjesta, a sahranjen je pored supruge Lily.

Prema tradiciji, vojni rabin prišao je Sharonovim sinovima i zarezao im košulje u znak žalosti.

“Arik, komandant. Imali ste brojne titule tokom proteklih godina, ali mislim da Vam je ova najbolje pristajala”, rekao je glavnokomandujući, general-pukovnik Benny Gantz, pominjući Sharonov nadimak.

“Generacije vojnika došle su danas da Vam posljednji put salutiraju. I ja sam došao da Vam salutiram”, dodao je on.

‘Odan Izraelu i nesalomljiv’

Izraelski i strani zvaničnici ranije su odali počast Sharonu, koji je preminuo u subotu, nakon osam godina provedenih u komi.

Na komemoraciji ispred Knesseta u Jerusalemu, zvaničnici su se prisjetili Sharona kao borca za sigurnost Izraela, ali i nemilosrdnog i tvrdoglavog čovjeka, čiji je nadimak bio “Buldožer”.

“Nikada niste mirovali dok ste služili svom narodu, branili svoju zemlju i činili da ona cvjeta”, rekao je izraelski predsjednik Shimon Peres.

“Zemlja iz koje ste došli prigrlit će vas u toplom zagrljaju historije naše nacije, kojoj ste dodali nezaboravno poglavlje”, kazao je Peres.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je rekao da je Sharon bio “moćan čovjek”, koji bi “ispunio svaku prostoriju” u kojoj bi se pojavio.

“Bio je nesalomljiv”, kazao je Biden te pozdravio njegovu hrabrost u odluci da naredi povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze 2005. godine.

Pojačana sigurnost

“Premijer Sharon je bio kompleksan čovjek, koji je živio u kompleksnom vremenu, u kompleksnom susjedstvu”, rekao je Biden.

Bivši britanski premijer Tony Blair prisjetio je da je Sharon bio “strastven” prema svojoj državi, ali i čovjek koji “je bio u stanju ostaviti prilične ruševine za sobom”.

“Čvrst, ali stidan, nesalomljiv, ali sluga svog naroda. Bio je div ove države”, rekao je Blair.

Sharonova sahrana je bila otvorena za javnost, na zahtjev njegovih sinova Gilada i Omrija.

Policija je razmjestila 800 oficira, graničnih policajaca i dobrovoljaca da osiguravaju sahranu.

Oni su bili raspoređeni u tri kruga oko mjesta sahrane, koja je označena kao nacionalni događaj i nazvana “anemone”, po cvijeću koje raste na brdu gdje je Sharon sahranjen.

Vojna policija je razmještena oko Pojasa Gaze, a podignuta je pripravnost hitne pomoći.

Sharon je umro u 86. godini, nakon što je punih osam godina bio u komi, u koju je pao poslije moždanog udara.

Rakete, pa bombardiranje

Izraelska avijacija bombardiralo je u ponedjeljak navečer dva cilja u Pojasu Gaze, kao odgovor na raniju raketnu paljbu iz tog palestinskog područja, potvrdila je armija.

Pogođen je “jedan vojni kompleks i teroristička infrastruktura”, kako je rekao vojni glasnogovornik.

Oba cilja pripadaju Hamasu, kojeg izraelska armija smatra krivim što nije spriječena raketna vatra.

Palestinci iz Pojasa Gaze ispalili su u ponedjeljak poslije podne dvije rakete na jug Izraela, ubrzo nakon sahrane Sharona.

Rakete su pale na otvoreno polje i nisu izazvale povrede ni štete.

‘Loš dan’

Izrael je pojačao bezbjednost povodom sahrane blizu granice s Pojasom Gaze i upozorio Hamas, koji vlada tim područjem, da ne dopusti raketiranje tokom ceremonije, kojoj su prisustvovali mnogi strani zvaničnici.

Jedan izraelski bezbjednosni izvor rekao je da je Izrael poručio vlastima u Gazi da spriječe svaku raketnu vatru za vrijeme sahrane.

“Jasno im je rečeno da će danas biti vrlo loš dana za svakog tamo ko testira izraelsko strpljenje”, kazao je anonimni izvor.

Bezbjednosne snage su saopćile da je Izrael razmjestio protivraketni štit “gvozdena kupola” kraj Sharonovog ranča “Javor”, koji su ranije pogađale rakete iz Gaze, navode izraelski mediji.

Dvije rakete ispaljene su i u ponedjeljak ujutro iz Pojasa Gaze, ali izgleda nisu pale u Izrael, saopćila je izraelska armija samo nekoliko sati prije Sharonove sahrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije