Grčku očekuju veliki izazovi u 2014. godini

Kakvi sve izazovi očekuju Grčku u šest mjeseci njenog predsjedavanja Evropskom unijom istražila je reporterka Al Jazeere Dijana Mujanović. Najsiromašnija i najnapaćenija članica EU-a preuzima predsjedavanje Unijom u trenutku kada se cijela Evropa nalazi u periodu tranzicije, izlaska iz teške krize, te duboke podijeljenosti i skepticizma među građanima.

Zvaničnik vratio dio mita

Bivši direktor državnog odjela za nabavku naoružanja pri Ministarstvu odbrane Grčke Antonis Kantas vratio je jedan dio mita koje je ranije primio dok je obavljao tu funkciju, javlja Anadolija.
Ovaj grčki političar je priznao kako je tokom deset godina na zvaničnim funkcijama primio blizu 16 miliona dolara mita, a u utorak je državnim vlastima vratio skoro deset miliona dolara.
On je taj novac, preko svog advokata, položio na specijalni račun Banke Grčke, a Vlada je saopćila kako će vraćeni novac biti iskorišten u oblasti zdravstva i obrazovanja.
Kantas se od 18. decembra nalazi u pritvoru do početka suđenja zbog uzimanja provizije po ugovorima sklopljenim u ime državnih vlasti.
On je prvi grčki političar koji je priznao da je uzeo mito u vezi s velikim ugovorima o nabavci naoružanja sklopljenim sa stranim kompanijama.

“Činjenica da će naša zemlja, koja je prošla duboku krizu, a danas se nalazi veoma blizu izlaza, poslati poruku optimizma cijelom EU-u, jer će uspjeh grčkog predsjedavanja i uspjeh našeg izlaska iz krize biti uspjeh Evrope”, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Dimitris Kourkoulas.

Budžet za predsjedavanje iznosi 50 miliona eura i to je najmanja suma koju je jedna članica izdvojila do sada. Skoro 15.000 zvaničnika i njihovih pomoćnika posjetit će Atinu, ali boravak će biti plaćen samo onim najbitnijima.

Da rastrošnosti nema mjesta pokazuje i činjenica da je jedan od službenika zadužen za predsjedavanje smijenjen, jer je naručio kravate i šalove u vrijednosti od 142.000 eura.

“Grčko predsjedavanje obilježit će još jedan veoma bitan događaj, a to su evropski izbori, zakazani za proljeće 2014. godine. Svaka zemlja članica birat će svoje predstavnike u Evropskom parlamentu, koji će potom izabrati i predsjednika Evropske komisije”, izvještava iz Atine Dijana Mujanović.

Vladajući gube snagu

Jedan od kandidata za funkciju Jose Manuela Barrosa lider je grčke opozicije Aleksis Cipras. Predložila ga je Evropska ljevičarska stranka. Kandidaturu je prihvatio, iako je za Al Jazeeru u maju prošle godine tvrdio drugačije.

“To je veoma simpatična ponuda, ali ja imam važnijeg posla, a to je da pomognem svom narodu”, kazao je tada Cipras, lider stranke Syriza.

Tako što će, kako kaže Cipras, postati premijer Grčke, a šansa je tu, jer vladajuća koalicija gubi snagu.

Početkom mandata 2012. godine u Parlamentu je imala većinu sa 179 zastupnika. Danas ima svega 153 ruke. Ukoliko zastupnici glasaju suprotno od stava stranke, automatski bivaju izbačeni. Otkažu li poslušnost još dva zastupnika Nove demokratije i PASOK-a, vladajuća koalicija mogla bi pasti. Grčka bi zato u maju mogla imati trostruke izbore: evropske, lokalne i parlamentarne.

“Plan Vlade je da izdrži četiri godine i radimo na tome. Mi moramo ispunjavati svoje obaveze. Međutim, s druge strane, Evropljani trebaju prepoznati žrtve koje podnosi naš narod. Ako Grci i Grkinje osjete da njihov trud donosi rezultate, mislim da će se stvari smiriti”, rekao je zastupnik Nove demokratije u Parlamentu Evripidis Stylianidis.

Političko rasipanje

“U ovom trenutku postoji velika socijalna kriza, ekonomski program propada, veliko je siromaštvo, nezaposlenost, deficit… A kad društvo počne kuhati postoji i političko rasipanje. Syriza u ovom trenutku ima prednost i mislim da ćemo zato veoma brzo imati nove događaje na politčkoj sceni”, kaže zastupnik Syrize u Parlamentu Dimitrios Papadimoulis.

Još jedan izazov za Grčku je rupa od 11 milijardi eura. Novac koji će joj nedostajati do 2016. godine. Zato opet slijede teški pregovori s “Trojkom” (Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i EK). Kako kažu u Ministarstvu razvoja i konkurentnosti, evropski partneri nakon izbora trebali bi održati obećanje i oprostiti Grčkoj dio duga ili joj olakšati plaćanje.

“Da, pregovori s ‘Trojkom’ su doista teški, ali mislim da nam neće trebati novi paket”, tvrdi zamjenik ministra razvoja i konkurentnosti Notis Mitarakis.

Paradoks je što će netom prije dolaska “Trojke” Grčka morati ocijeniti njen rad, jer evropski parlamentarci smatraju da je nezakonit.

Međutim, Grčka, kao i bilo koja druga predsjedavajuća zemlja EU-a, ne može mnogo učiniti, jer je sva moć sada u rukama Brisela. Predsjedavanje je postalo samo lijepa tradicija.

Izvor: Al Jazeera