Sukobi policije i antifašista u Atini

Policija je upotrijebila suzavac i šok-bombe nakon što su demonstranti bacali flaše i kamenje na pripadnike interventne jedinice (EPA)

Tokom antifašističkog protesta zbog prošlosedmičnog ubistva muzičara-repera i antifašističkog aktiviste Pavlosa Fyssasa, u Atini su u srijedu navečer izbili sukobi policije s demonstrantima, koji su krenuli ka prostorijama stranke ekstremne desnice Zlatna zora (Hrisi avgi).

Policija je upotrijebila suzavac i šok-bombe nakon što su demonstranti bacali flaše i kamenje na pripadnike interventne jedinice, koji su blokirali prilaze štabu te stranke, čiji se član sumnjiči za ubistvo 34-godišnjeg Fyssasa, prenosi Tanjug.

Demonstranata u Atini je najmanje 7.000, navodi agencija AP, dodajući da su oni uzvikivali “Pavlos je živ, slomite naciste”.

Poslije okupljanja na centralnom atinskom Trgu Sintagma, demonstranti su krenuli u šetnju prema sjedištima Zlatne zore,a na Trgu je ostalo još oko 3.000 ljudi.

Poziv pristalicama

Na protest u srijedu svoje pristalice pozvale su ljevičarske partije, sindikati i antifašistički pokreti.

Agencija ANA prenijela je poziv gradonačelnika Atine Georgiosa Kaminisa svim građanima da učestvuju na protestu protiv fašizma, koji organizira sindikalne organizacije ADEDY i GSEE.

Prema njegovim riječima, svi građani trebaju učestvovati kako bi se suprotstavili fašizmu u društvu i aktivno izrazili svoje užasavanje zbog ubistva Fyssasa, navela je grčka agencija.

Taj marš je uslijedio nekoliko sati pošto je na stotine studenata i aktivista održalo poseban antifašistički miting i koncert na Sintagmi.

Prema izvještaju AP-a, širom Grčke hiljade ljudi je prisustvovalo antifašističkim skupovima.

Agencija izvještava da u drugom po veličini grčkom gradu, Solunu, oko 2.000 demonstranata ide ka uredima Zlatne zore i da mediji izvještavaju da se u još nekoliko gradova planiraju marševi.

Grčkog repera nožem je ubio 45-godišnji vozač kamiona, koji je kasnije u policiji priznao da je počinio ubistvo, tvrdeći da je to učinio u samoodbrani, kao i da je pristalica Zlatne zore.

Gubici glasova

List Eleftheros typos objavio je početkom sedmice rezultate ankete po kojoj je Zlatna zora i dalje treća po popularnosti, ali da gubi glasove poslije ubistva muzičara.

Skoro osam od 10 anketiranih okarakterizirali su Zlatnu zoru kao “fašističku” i “zločinačku organizaciju”, dok blizu 80 posto ne vjeruje njihovom demantiju umiješanosti u ubistvo i smatra da Vlada treba djelovati brzo i zakonom zaustaviti njihovu aktivnost.

Zlatna zora osvojila je blizu sedam posto glasova i 18 od 300 mandata u Parlamentu na prošlogodišnjim izborima.

Njeni članovi i pristalice često se sumnjiče za povezanost u nasilničke napade, uglavnom protiv imigranata, navodi AP, dodajući da su ranije ovog mjeseca pristalice optužene da su napale članove Komunističke partije koji su lijepili plakate u četvrtima na zapadu Atine.

Deveterica napadnutih su smještena u bolnice s povredama.

Agencija navodi da su visokopozicionirani članovi Zlatne zore izrazili divljenje za nacisitčkog vođu Adolfa Hitlera, ali da poriču da su neonacisti.

Izvor: Agencije