Napadač Američke mornarice imao pristup bazi

Napadač koji je ubijen u zgradi Komande mornarice u Washingtonu, nakon što je ubio najmanje 12 ljudi, identificiran je kao bivši vojnik Aaron Alexis, saopćile su američke vlasti koje vode istragu.

“Za sada možemo da potvrdimo da je samo jedan napadač odgovoran za pucnjavu u zgradi Komande mornarice”, izjavila je Cathy Lanier, šefica policije u Washingtonu.

Ona je dodala kako nema naznaka da je napadač bio blizak terorističkim grupama.

FBI je napadača identificirao kao Aarona Alexisa (34) iz Forth Wortha u Teksasu, ugovornog saradnika mornarice koji je i ranije došao u sukob sa zakonom u dva incidenta povezana s vatrenim oružjem.

Otpušten 2011. godine

On je otpušten iz rezervnog sastava američkih mornaričkih snaga 2011. nakon niza disciplinskih prekršaja, rekao je jedan mornarički dužnosnik. Motivi napadača zasad nisu poznati, prenosi Reuters.

Mornaricu je napustio u januaru 2012. iz za sada nepoznatih razloga.

Naoružani američki vojni veteran upao je u ponedjeljak u mornarički kompleks u Washingtonu i počeo nasumično pucati, pri čemu je ubio dvanaest osoba prije nego je i sam smrtno stradao u okršaju s policijom.

Riječ je o jednom od pet takvih zapovjedništava u kojem civili, vojno osoblje i ugovorni saradnici grade, kupuju i održavaju bojne brodove i podmornice. U sjedištu su zaposlene blizu 3.000 ljudi.

Očevici su naveli da je pucnjavu počeo na četvrtom katu zgrade, nasumično izabirući žrtve koje su se nalazile u kafiću.

Pucnjava je izazvala paniku i stotine zaposlenika uspjele su pobjeći iz zgrade.

Napadač je bio naoružan vojnom automatskom puškom AR-15, još jednom poluautomatskom puškom, te pištoljem, rekli su dužnosnici.

Osam osoba je ozlijeđeno, uključujući troje koji su ranjeni iz vatrenog oružja. Ubijene osobe su stare između 46 i 73 godine. Još se istražuju okolnosti njihove smrti.

Incident je otvorio brojna pitanja o sigurnosti u mornaričkoj bazi koja se nalazi pet kilometara od Bijele kuće.

Alexis je imao legitiman pristup bazi i ušao je koristeći se valjanim propusnicama, objavio je FBI. Američke vlasti nisu objavile kako je mogao prokrijumčariti oružje u vojni kompleks.

Napadača su ubile specijalne jedinice policije koje su pozvane u bazu.

“Suočeni smo s još jednim masovnim ubistvom, a ovo današnje dogodilo se u još jednoj vojnoj bazi, u našem glavnom gradu”, rekao je predsjednik Barack Obama, koji zagovara strožiju kontrolu oružja otkako je naoružani napadač u decembru prošle godine ubio 20 školske djece i šestero odraslih u osnovnoj školi u Connecticutu.

“Oni su svjesni opasnosti koja ih očekuju izvan domovine, no danas su suočeni s nezamislivim nasiljem koje nisu očekivali kod kuće”, dodao je Barack Obama.

Zatvorena zračna luka i škole

Među ranjenima su jedan policajac, koji je operiran i u stabilnom je stanju, te još jedan pripadnik službi sigurnosti, saznaje se u policiji.

U sveučilišnoj bolnici u Washingtonu kažu da liječe tri ranjenika koja su u kritičnom stanju.

Zbog napada su jedno vrijeme bila obustavljena polijetanja aviona iz zračne luke Ronald Reagan, a zbog opreza je zatvoreno šest škola.

Baza u Washingtonu najstarije je vojno postrojenje američke mornarice. U tom bivšem brodogradilištu smješteno je Zapovjedništvo mornaričkih sistema, pomorski muzej i ostale službe.

Izvor: Agencije