Napad autobombom u predgrađu Damaska

Video zaplijenjenih helikoptera Credit: hasan hamedo / Youtube

Najmanje 10 osoba je poginulo, a njih 56 je povrijeđeno u napadu autobombom u utorak navečer u Džaramani, drusko-kršćanskom predgrađu Damaska, objavila je sirijska televizija.

Eksplozija se dogodila oko 19:15 sati po lokalnom vremenu, upravo pred iftar, kojim se prekida dnevni post za vrijeme Ramazana, u trenutku kada je veliki broj ljudi na ulicama.

Džaramana, mjesto s većinskim kršćanima i druzima na istoku glavnog grada, bilo je meta nekoliko napada pobunjenika, jer ono uglavnom podržava režim Bashara al-Assada.

Sirijska opozicija osvojila aerodrom

Ranije u utorak borci sirijske opozicije zauzeli su glavni vojni aerodrom uz granicu s Turskom, učvršćujući svoje položaje na ključnoj opskrbnoj ruti sjeverno od grada Halepa, objavili su opozicioni aktivisti, prenosi Hina.

Osvajanje aerodroma Minnigh, koja se nalazi na sabraćajnici što povezuje Halep i turski grad Gaziantep, predstavlja nakon osmomjesečne opsade važnu simboličnu pobjedu opozicije, nakon niza vojnih poraza od snaga predsjednika Bashara al-Assada u centralnoj Siriji.

“Aerodrom je potpuno oslobođen. Ostaci Assadove bande su u bijegu”, stoji u saopćenju devet brigada koje su učestvovale u akciji.

Assadova poruka opoziciji

Dan ranije, sirijski predsjednik je potaknuo svoje oružane snage da nastave borbu s pobunjenicima, koje režim naziva teroristima.

“Kriza će biti riješena isključivo na bojnom polju”, rekao je Al-Assad.

Borbe za aerodrom Credit: hasan hamedo / Youtube

Sirijskoj opozociji je poručio kako nije uspjela, te rekao kako je  “nepouzdana, da je doživjela narodni i moralni poraz i da nema nikakvu ulogu koju bi mogla igrati u rješavanju krize”.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u građanskom ratu u Siriji, koji je izbio u martu 2011, do sada je poginulo više od 100.000 ljudi.

Izvor: Agencije