Za Bashira zatvoren saudijski zračni prostor

Al-Bashir zbog zabrane nije prisustvovao inauguraciji Rouhanija (Reuters)

Vlasti u Saudijskoj Arabiji nisu danas dozvolile avionu koji je prevozio sudanskog predsjednika Omara al-Bashira da uđe u zračni prostor njihove zemlje.

Kako je javila zvanična sudanska novinska agencija, avion u kom su se nalazili Bashir i nekoliko istaknutih sudanskih zvaničnika, krenuo je u Teheran na ceremoniju polaganja zakletve novoizabranog iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Međutim, avionu nije bilo dozvoljeno da prođe kroz saudijski zračni prostor, a sudanske vlasti i dalje čekaju da im saudijske kolege objasne zbog čega se to dogodilo, prenio je AP.

Al-Bashir nije prisustvovao inauguraciji Rouhanija.

Sudanski mediji navode da je Bashir za odlazak u Teheran iznajmio saudijski avion.

Nalog za hapšenje

Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) izdao je 2009. i 2010. godine nalog za hapšenje sudanskog predsjednika i time postavio svjetski presedan, raspisavši po prvi put, nalog za hapšenje vođe jedne države.

Al-Bashir je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u toj zemlji, a tročlano sudsko vijeće ocijenilo je kako ne postoje dovoljni dokazi i za optužbu za genocid.

U ratu u Sudanu poginulo je oko 300 hiljada ljudi, a njih 2.7 miliona moralo je napustiti svoje domove, prenose strane agencije.

Sudan ne priznaje nadležnost ICC-a i odbija nalog za hapšenje.

Izvor: Agencije