Milion djece gladuje u Jemenu

Jemen nema dovoljno hrane kako bi prehranio svoje stanovnike, kojih je približno 20 miliona. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je približno 60 posto jemenske djece mlađe od pet godina pothranjeno, izvijestio je Hashem Ahelbarra, novinar Al Jazeere.

Trogodišnja Zahra je primljena u terapeutski hranidbeni centar bolnice u Sanai, a pretrpjela je tešku pothranjenost pri rođenju. No, dok ju je njena porodica dovela u bolnicu, bilo je prekasno. Mozak joj je oštećen i nikada neće moći hodati.

Za liječnicu Rajeyu Sharhan staklene oči djeteta i zategnuta koža znakovi su pothranjenosti. Kaže da Zahra treba vitamine i hitno terapeutsko hranjenje.

“Možemo reći da imamo milion pothranjene djece. Ako ne dobiju potrebnu skrb, mogu biti izložene komplikacijama kao ova u bolnici. Ako se ne vodi briga o njima, lako mogu umrijeti u prve dvije godine života”, kazala je Sharhan.

Dugotrajni oporavak

Većina djece preživljava hraneći se mlijekom od kikirikija i morat će provesti mjesec dana u bolnici, ne bi li se oporavili.

Um Ahmad preselila je u grad kako bi pružila pomoć svom djetetu, ali nije lako. Kaže da troši 25 dolara dnevno. Njen suprug je jedan od nekoliko miliona Jemenaca koji žive s manje od jednog dolara na dan.

“Ovo je moje prvo dijete i srce mi se slama kada ga vidim da je bolesno. Moram znati kako mu pomoći, ali istovremeno, nemamo novca da kupimo lijekove, pa posuđujem novac”, rekla je Um Ahmad.

Kad ih puste iz bolnice, pothranjena djeca se nadziru barem dva mjeseca.

Žrtve siromaštva

“Jedna od najvećih prepreka s kojima se susreću ovi zdravstveni službenici je da većina pothranjene djece treba produženi tretman, ali njihove porodice žive u ruralnim područjima, udaljenima od glavnog grada. I ne mogu si priuštiti da dođu ponovno, što znači da im se djeca ne mogu oporaviti potpuno”, izvijestio je Ahelbarra.

Postoji još jedan problem, a to je nedostatak pristupa pitkoj vodi, što vodi također do pojave bolesti koje uzrokuju pothranjenost.

Julian Harneis iz UNICEF-a je rekao: “Jemen, kao društvo, u prošlosti se nije borio protiv pothranjenosti kako je trebalo. Pothranjenost u Jemenu je uzrokovana ekonomskim problemima, siromaštvom, ali i zbog nedostatka pristupa čistoj vodi i osnovnoj higijeni.”

Međunarodne humanitarne organizacije procjenjuju da Jemen treba stotine miliona dolara da iskorijeni pothranjenost. Nije to lagan zadatak u zemlji nasilja i nestabilnosti.

Izvor: Al Jazeera