Završeno suđenje Bo Xilaiju

Analitičari vjeruju da je, uprkos napetom suđenju na kojem je Bo iznio energičnu odbranu, gotovo sigurno da će on biti proglašen krivim (Reuters)

Suđenje za korupciju protiv smijenjenog visokog zvaničnika kineske Komunističke partije Bo Xilaija je završeno, a, kako je objavila agencija Xinhua, presuda će biti donijeta kasnije, ne navodeći preciznije vrijeme.

Tužilaštvo je u ponedjeljak ujutro na kraju suđenja, koje je počelo 22. augusta i trajalo i preko vikenda, istaklo da su krivična djela Boa, najvišeg partijskog zvaničnika koji je u proteklih nekoliko decenija u Kini optužen za korupciju, mito i zloupotrebu položaja, “veoma ozbiljna”, prenio je Reuters.

Taj opis je ključan prilikom donošenja sudske presude u Kini, gdje, da bi mogla da bude izrečena kazna, sudovi moraju da okarakteriziraju djela kao “veoma ozbiljna” i navedu da nema olakšavajućih faktora, navodi agencija.

„Krivična djela optuženog su veoma ozbiljna i on, također, odbija da prizna krivicu. Zbog toga okolnosti ne pozivaju na blagu kaznu, nego na ozbiljnu, u skladu sa zakonom“, rekao je tužilac, zapisano je u sudskom transkriptu.

Analitičari vjeruju da je, uprkos napetom suđenju na kojem je Bo iznio energičnu odbranu, gotovo sigurno da će on biti proglašen krivim i da je duga kazna zatvora već dogovorena.

Bo (63) je na početku suđenja u četvrtak odbacio navode da je primio mito od 3,5 miliona dolara od poduzetnika i bliskog prijatelja Xu Minga i generalnog menadžera kompanije Dalian International Development, Tanga Siaolina.

Ključni svjedok optužbe, Wang Lijun, bivši službenik u Dalianu, gdje je Bo bio gradonačelnik 1990-ih godina, rekao je pred sudom da je Bo, u njegovom prisustvu, telefonirao svojoj supruzi Gu Kailai i rekao joj da preuzme pošiljku od pet miliona juana (612.000 eura), na ime lokalnog projekta izgradnje.

Svjedočenje supruge

Bo je, u sudnici Narodnog suda u Jinanu, na istoku Kine, odbacio te navode kao besmislene.

“Tako nešto ne bi uradila ni najgluplja korumpirana osoba. Čak i korumpirani zvaničnik s najnižim koeficijentom inteligencije postavio bi pitanje ko još u Dalianu zna za novac”, kazao je Bo.

“Uostalom, svi koji me poznaju znaju da tražim od sagovornika da isključe mobilne telefone prije nego što počnemo razgovor. Ja sam veoma oprezan”, dodao je on.

Bo, nekadašnji partijski sekretar jugozapadnog megapolisa Chongqinga i član najviših centralnih tijela Komunističke partije Kine, u narodu poznao kao “crveni princ”, smijenjen je sa svih položaja prošle godine, pošto je izbio skandal kada je njegova supruga osuđena na smrt zbog ubistva britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda.

Gu, koja je Heywooda otrovala, u zatvoru čeka eventualno preinačenje kazne u doživotnu robiju.

Pred sudom je prikazan snimak na kojem ona svjedoči da je njen suprug primao mito od Xua Minga, porodičnog prijatelja, koji je, kako je rekla, često plaćao njihovoj porodici avionske karte za putovanja u inostranstvo i donosio razne poklone.

Bo je doveo u pitanje kredibilitet svoje žene, pa čak i njeno mentalno zdravlje.

Izvor: Agencije