Al Jazeera America počela s emitiranjem

Al Jazeeru America (@AJAM) nazivaju najambicioznijim informativnim projektom pokrenutim u Sjedinjenim Američkim Državama posljednjih decenija. Emitiranje novog kanala počelo je u utorak u 21 sat po srednjoevropskom vremenu, i to za 48 miliona domaćinstava.

Cath Turner posjetila je sjedište u New Yorku gdje je odbrojavanje započelo.

U samo osam mjeseci, mreža je zaposlila više od 900 osoba i iz temelja izgradila nove prostorije.

Ekipe su spremne za rad u 12 američkih dopisništava, a plan je svakog dana proizvesti 14 sati vijesti.

Al Jazeera America obećava da će pratiti priče koje druge mreže ne prate do kraja, zbog čega je mnogo uloženo u istraživačko novinarstvo.

„Imat ćemo resurse koji će nam omogućiti da dublje istražujemo, da ostanemo na lokaciji i ispričamo više priča o bilo kojoj temi. Nećemo uletjeti, izvijestiti o događajima i otići kući“, navodi viša potpredsjednica AJAM Marcy McGinnis.

Negativna percepcija

Novac za Al Jazeeru nikad nije bio problem, ali sada će Uprava prvi put morati razmišljati o drugim brojkama – o gledanosti.

„Dakle, novac je potrošen, osoblje je na radnom mjestu, studiji spremni za program uživo. Sada je pitanje: hoće li ih iko gledati? Mreža još nije uspjela ukloniti reputaciju antiameričke, koju ima u nekim manjim krugovima“, navodi Turner.

Negativna percepcija Al Jazeere, stvorena u vrijeme kad je George W. Bush bio predsjednik SAD-a, nije nestala. U januaru je saopćenje da je katarska Vlada kupila Current TV, stanicu Ala Gorea, izazvalo novu zabrinutost.

Ali, Al Jazeera English stekla je kredibilitet i dobila mnoge nagrade od 2006. godine, posebno za praćenje Arapskog proljeća.

„Gledanost Al Jazeere raste jer su to prave vijesti“, kazala je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton.

Neiskorišteno tržište

Ali,  sada je situacija drukčija. Kao dio ugovora sa stanicom Current TV, Al Jazeera English se više neće moći gledati ni na internetu, ni na televiziji u Sjedinjenim Američkim Državama.

„U SAD-u su definitivno imali svoju publiku i smatram da Al Jazeera America mora ući u sva domaćinstva u koja može, kako bi ljudi koji su ranije gledali Al Jazeeru English imali alternativu“, smatra Michael Calderone iz Huffington Posta.

Mreža se nada da će brend koji je izgradila omogućiti mirnu tranziciju, te iskoristiti činjenicu da je informativno tržište još neiskorišteno.

„Amerikanci žele informacije, gladni su sadržaja. Žele da im se stvari objasne, ali ne da budu pretjerano pojednostavljene, nego prikazane s porukom: ‘Hej, svijet je složeno mjesto, objasnit ćemo vam ga najbolje što možemo'“, kaže prezenter AJAM David Shuster.

Uprava je sigurna da je potpuno spremna za jedan od najvećih izazova i najambicioznijih projekata koji je američka medijska scena ikada vidjela.

Izvor: Al Jazeera