Uskoro suđenje Bo Xilaiju u Kini

Bo je optužen za korupciju, uzimanje mita i zloupotrebu ovlasti (AP)

Suđenje bivšem visokom kineskom zvaničniku Bo Xilaiju, koji je optužen za korupciju, uzimanje mita i zloupotrebu ovlasti, počet će u četvrtak, proces koji analitičari drže testom odlučnosti novog predsjednika Xija Jinjpinga da u djelo provede obećanje suzbijanja korupcije.

Bo (64) je bio kineska politička zvijezda u usponu, a optužbe protiv njega odjeknule su poput suđenja Četveročlanoj bandi 1976, kada je pala udovica kineskog vođe Mao Zedonga i okončana zloglasna Kulturna revolucija, piše Reuters.

Bou će se suditi u Jinanu, glavnome gradu obalne pokrajine Shandong, javila je agencija Xinhua ne navodeći druge pojedinosti.

Gotovo je sigurno da će Bo biti osuđen, jer kineske tužitelje i suce nadzire vladajuća Komunistička partija, piše agencija Reuters i dodaje da bi suđenje trebalo pokazati djelotvornost borbe protiv korupcije koju je obećao predsjednik Xi Jinpgin.

Supruga osuđena za ubistvo

Xi je obećao boriti se i protiv “tigrova” i “muha”, a to znači iskorjenjivati korupciju na svim nivoima, prenose agencije.

Bivši ministar trgovine Bo bio je jedan od glavnih ljudi u stranci u Chongqingu, a optužnica ga tereti za pronevjeru tri miliona eura 90-tih godina, kada je upravljao gradom Dalian na sjeveroistoku Kine, piše AFP.

Za zloupotrebu ovlasti optužen je jer je spriječio bliskog suradnika Wanga Lijuna, komandira policije u Chongquingu da istraži sumnje o ubistvu pripisanom Boovoj supruzi.

Boova supruga Gu Kailai osuđena je na zatvorsku kaznu za ubistvo britanskog biznismena Neila Heywooda.

Izvor: Agencije