Britanska vojvotkinja rodila dječaka

Supruga britanskog princa Williama u ponedjeljak je rodila dječaka, koji će jednog dana postati prijestolonasljednik, saopštila je Kensingtonska palata.

“Njeno visočanstvo vojvotkinja od Cambridgea rodila je sina. Beba je teška 3,8 kilograma.”

Vojvotkinja Catherine (31) dobila je trudove i primljena je u ponedjeljak ujutro u bolnicu.

Odvedena je u privatno krilo bolnice St. Mary u Paddingtonu na zapadu Londona gdje je rođen i princ William 1982.

“Vojvotkinja je stigla automobilom iz palate Kensington u bolnicu St. Mary s vojvodom od Cambridgea”, saopštila je Kensingtonska palata.

Po izjavama zvaničnika iz palate, roditelji nisu znali spol djeteta.

William i Catherine su možda moderni roditelji, ali njihovo će dijete jednog dana sjesti na kraljevski tron, te tako postoji protokol koji se poštuje nakon bebinog rođenja.

Počasni plotuni

Prvo su  o rođenju djeteta obaviješteni kraljica, uski krug kraljevske porodice i vojvotkinjini roditelji, a potom su kraljevski ljekari potpisali obavještenje i izvjesili ga na Buckinghamsku palatu. Istovremeno je palata, u skladu s modernim vremenima, tu informaciju objavila na Twitteru i Facebooku.

Predviđeno je da obavještenje o rođenju kraljevske bebe poprati 62 počasna plotuna s Londonske kule i 41 plotun iz Green Parka, u blizini Buckinghamske palate.

Ministar unutrašnjih poslova će obavijestiti gradonačelnika Londona, a kraljičin privatni sekretar će poslati obavještenja guvernerima Commonwealtha.

Na ime djeteta javnost će morati pričekati nekoliko dana.

Izvor: Agencije