Irska usvojila kontroverzni zakon o pobačaju

U Irskoj je usvajanje zakona dočekano s mnogo emocija (AFP)
U Irskoj je usvajanje zakona dočekano s mnogo emocija (AFP)

Irski Parlament izglasao je zakon kojim je prvi put dopušten pobačaj u određenim uslovima, nakon višemjesečne debate koja je izazvala podjele u toj katoličkoj zemlji, tokom koje je premijer dobio pismo napisano krvlju.

Premijer Enda Kenny izazvao je negodovanja na obje strane guranjem kompromisnog rješenja koji dopušta pobačaj, ali samo kada je život žene u opasnosti.

Njegova vladajuća stranka zbog toga se suočila s više nezadovoljnih nego tokom oštrih mjera štednje.

Nakon dvodnevne maratonske rasprave zastupnici su u petak nakon ponoći izglasali zakon sa 127 glasova za, nasuprot 31 protiv.

Kraj ere

“To je minimum zahtjeva, ali istodobno se osjeća kraj jedne ere”, rekla je ispred zgrade Parlamenta 21-godišnja Eleanor White, jedna od zagovornica prava na pobačaj.

“Došli smo do kraja jedne uloge kakvu je imala Katolička crkva u Irskoj”, dodala je.

S druge strane, malobrojniji protivnici pobačaja molili su se i pozdravljali zastupnike koji su napustili sjednicu.

“Ovo je strašan zločin protiv srca i duše ovog naroda”, rekla je Rita Daly, 56-godišnja državna službenica, koja je u rukama držala sliku abortiranog fetusa.

“Ovo je namjerno ubijanje naše djece, naše krvi i mesa”, kazala je Daly.

Rizik od samoubistva

Protivnici abortusa posebno su zabrinuti odredbom kojom se kao moguća prijetnja životu majke tretira i rizik od samoubistva.

Nacrt zakona u aprilu je dogovorila Vlada, nakon višemjesečnih protesta zagovornika i protivnika prava na pobačaj.

Ustavni amandman iz 1983. godine branio je pobačaj u Irskoj u svim okolnostima, no 1992. godine Vrhovni sud je u slučaju silovane 14-godišnjakinje presudio da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i mogućnost njenog samoubistva.

Problem legalnog obavljanja pobačaja ponovno je došao u centar pažnje prošle godine nakon smrti 31-godišnje trudnice Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njenog umirućeg zametka, nakon čega je ta mlada stomatologinja umrla od trovanja krvi.

Izvor: Agencije


Povezane

Grupe za zaštitu pravaa žena kažu da finansijski problemi u Irskoj vode u krizu druge vrste. U toj zemlji abortusi su strogo zabranjeni. No, sada postoji zabrinutost da zbog sve većeg siromaštva žene više neće biti u mogućnosti pobačaj napraviti u inostranstvu. Priču iz Dublina donosi Laurence Lee.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO