SAD: Razbijena globalna narko-mreža

Sintetičke droge se lažno etiketiraju kao biljni pripravci, sol za kupku i sredstva za čišćenje nakita (Getty Images)

Američke vlasti provele su dosad najopsežniju akciju protiv sintetičkih droga, nanijevši težak udarac proizvođačima i dilerima narkotika uglavnom namijenjenih mlađim korisnicima, objavila je Uprava za narkotike (DEA).

Agenti su uhapsili više od 150 osoba i pretražili više od 375 kuća u 35 saveznih država i pet zemalja izvan SAD-a, kažu u DEA-i.

Više od 350 kilograma sintetičkih droga zaplijenjeno je u posljednja tri dana, dodaju u upravi, navodi Hina.

Prodavana tinejdžerima

Dužnosnici DEA-e su na konferenciji za novinare rekli su da je droga obojena žarkim bojama, poznata kao “Rush”, “Spice” i “Mister Happy” prodavana tinejdžerima i mladima u trgovinama i na ulici.

“Mete su joj bile posebno ranjive grupe našega društva”, rekao je James Capra, direktor operacija DEA-e.

Tragovi miliona dolara zarađenih prodajom narkotika vode u zemlje s Bliskog istoka i drugdje, dodao je.

Lažne etikete

Capra je odbio povezati sintetičke droge s antiameričkim aktivistima na Bliskom istoku, no napomenuo je da se su se te grupe u prošlosti oslanjale na prodaju zabranjenih narkotika kao izvora finansiranja svojih aktivnosti.

Sintetičke droge najčešće se lažno etiketiraju kao biljni pripravci, sol za kupku, sredstva za čišćenje nakita ili biljna hrana.

Izrađene su od biljnog materijala u koji je ubačena psihoaktivna tvar slična THC-u, aktivnoj tvari u marihuani, kažu u DEA-i.

Izvor: Agencije