Kevin Rudd imenovan za premijera Australije

Kevin Rudd ponovno je u četvrtak ujutro postao službeno premijer Australije, zamijenivši Juliju Gillard koja prethodnog dana nije dobila povjerenje unutar Laburističke stranke, gotovo tri godine nakon što je Gillard zauzela Ruddovo mjesto.

“Učinit ću najbolje što mogu”, izjavio je novi šef Vlade nakon što ga je na mjesto premijera imenovala glavna guvernerka Quentin Bryce, predstavnica engleske kraljice Elizabete, u administrativnom centru zemlje Canberri, prenosi Hina.

Rudd, koji je preuzeo i vodstvo Laburističke stranke, morat će je predvoditi na parlamentarnim izborima predviđenima za 14. septembra za koje se predviđa da će biti teški za stranku na vlasti.

Šest ministara, među kojima ministar finansija Wayne Swan, koji je podržavao Gillard, podnijelo je ostavke. Sada bivša premijerka, 51-godišnja Gillard, objavila je da napušta politiku.

Puč u stranci

Rudd (55) je upravljao zemljom između 2007. i 2010. Doveo je laburiste na vlast nakon 11 godina konzervativne vlade. No njegova neumješnost, autoritarizam, čak uobraženost, prema riječima kolega laburista, izazvali su puč unutar stranke.

Kad ga je u ljeto 2010. Julia Gillard smijenila, postao je njezin ministar vanjskih poslova, te podnio ostavku nakon što je sazvao prvo glasanje o povjerenju premijerki u februaru 2012.

Gillard, prva premijerka u historiji Australije, nikada nije uspjela postati popularna i ispitivanja su predviđala da će izgubiti 14. septembra.

Kevin Rudd bolje zna šarmirati birače, te bi njegov dolazak na čelo stranke i Vlade mogao dati poticaj laburistima, pokazuju ispitivanja.

Analitičari predviđaju da će Rudd pomaknuti datum izbora na 24. august kako bi iskoristio sadašnji uzlet.

Izvor: Agencije