Rusija i Kina ogorčene zbog izvještaja SAD-a

State Department objavio izvještaj o trgovini ljudima kojim je obuhvaćeno 188 država svijeta (AP)

Zvanična Moskva izrazila je u četvrtak ogorčenost, a zvanični Peking je odbacio izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima u kome su te države degradirane na dnu liste 188 država, navode agencije.

„Što se primjena jednostranih sankcija protiv Rusije tiče, sama ideja pokretanja tog pitanja izaziva ogorčenje“, saopćio je izaslanik ruskog Ministarstva vanjskih poslova za ljudska prava Konstantin Dolgov.

Dolgov je primijetio da bi izvještaj mogao ugroziti buduće odnose Moskve i Washingtona, prenijela je agencija AFP.

„Ovaj izvještaj suprotan je ciljevima daljeg pozitivnog razvoja rusko-američkih odnosa i konstruktivnog dogovora koji su postigli ruski i američki predsjednici tokom nedavnog sastanka (G8) u Louch Erneu“, naveo je Dolgov u pisanom saopćenju.

Ruski diplomata je primijetio da, umjesto dubokog i objektivnog razmatranja zašto je trgovina ljudima u porastu, uključujući i teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, „autori izvještaja (State Department) su ponovo koristili neprihvatljivu metodologiju prema kojoj su vlade rangirane na osnovu političkih simpatija ili antipatija“.

Proizvoljni sudovi

I Kina je odbacila izvještaj iz SAD-a koji je „degradirao Peking zbog neuspjeha da učini veće napore u borbi protiv trgovine ljudima“.

„Smatramo da bi američka strana trebala zauzeti objektivan i nepristrasan stav o naporima Kine (u borbi protiv trgovine ljudima) i prestati davati jednostrane ili proizvoljne sudove o Kini“, navela je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovnom brifingu.

State Department je u svom novom izvještaju o trgovini ljudima u 2013. godini Kinu, Rusiju i Uzbekistan svrstao na „nivo 3 – najniži nivo koji obuhvata države čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda što se tiče borbe protiv trgovine ljudima i ne čini značajne napore na tom planu“.

Izvor: Agencije