Jemenci iz Guantanama još ne mogu kući

Više od polovine zatvorenika u Zaljevu Guantanamo, čak 89 njih, porijeklom je iz Jemena. Većina je uhapšena u Afganistanu ili Pakistanu prije 11 godina, zbog sumnje u povezanost sa Al-Kaidom.

Od 86 onih za koje je utvrđeno da mogu biti prebačeni na drugu lokaciju ili oslobođeni, jer se više ne smatraju neprijateljskim borcima ili prijetnjom za američku sigurnost, 56 su Jemenci.

Ipak, još su u zatvoru na Kubi, dok njihove porodice čekaju da budu pušteni. Novinar Al Jazeere Mohammed Adow u Jemenu je razgovarao sa članovima porodica nekih od njih.

Kad god majka Salmana al-Rabeija, jednog od zatvorenika u Guantanamu, čuje ime svog sina, ne može da suzdrži suze.

Povezanost sa teroristima

Nakon što je Salman uhapšen cijela njegova porodica optužena je za povezanost sa teroristima. Jednog od njegove braće, Fawaza, ubila je jemenska vojska, jer su sumnjali da je pripadnik Al-Kaide. Drugi brat, Abu-Bakr, trenutno služi osmogodišnju zatvorsku kaznu u Sanaai.

Salmanova sestra Amina kaže da ju je suprug napustio i da su čak i najbliži rođaci odbacili njenu porodicu.

“Mi smo oni koji plaćaju cijenu. Salman možda pati u zatvoru, ali ni nama ovdje nije bolje”, kazala je Amina al-Rabei.

Uprkos nedavnim obećanjima američke Vlade da će iz Guantanama osloboditi dio zatvorenika, ova porodica se ne nada da će se to uskoro i desiti.

“Kad će se vratiti? Kada?! Zatvoreni su već 12 godina. Hoće li ih poslati kući nakon što umru?”, upitala je Amina.

U drugom predgrađu Sanaae još jedna porodica čeka povratak sina smještenog u Guantanamu.

Dugogodišnji zatvor

Sin Abdalle Alija al-Shubattyja, Abdurahman, nalazi se u kontroverznom zatvoru od 2002. godine.

Al-Shubatty je rekao: “Krivim Sjedinjene Države, ali i jemensku Vladu koja nije prihvatila svoju odgovornost, borila se za svoje državljane i zahtijevala njihovo izručenje.”

U kancelarijama lokalne grupe za ljudska prava porodice zatvorenika razgovaraju sa aktivistima američke organizacije Code Pink. Amerikanci su ovdje kako bi podržali zahtjeve za oslobađanje zatvorenika.

“Voljela bih da predsjednik Obama čuje priče ovih porodica, da vidi djecu koja nikad nisu upoznala svoje očeve”, kazala je Medea Benjamin iz Code Pinka.

Jedan od glavnih uslova SAD-a za puštanje Jemenaca oslobođenih optužbi jeste gradnja centra za njihovu rehabilitaciju nakon povratka.

“Suočavajući se sa teškom ekonomskom situacijom Jemen sada traži 20 miliona dolara za gradnju centra u kojem će zatvorenici biti smješteni nakon izručenja domovini. Smatra se da će im taj program pomoći da se opet integriraju u zajednicu”, izvijestio je Adow.

Pronalaženje novca za centar i njegovo stavljanje u funkciju moglo bi potrajati. Porodice zatvorenika, do tada, mogu samo čekati povratak svojih najbližih.

Izvor: Al Jazeera