Desetine uhapšenih širom Turske

'Stojiš i šutiš' - novi oblik otpora turskih demonstranata (EPA)

U akciji policije širom Turske uhapšeno je 85 ljudi. Osumnjičeni su za poticanje na nasilje i oštećenje imovine.

Lokalni mediji navode da su hapšenja usmjerena protiv ljevičarskih grupa. Među uhapšenima su i pripadnici Socijalističke partije.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan branio je postupke policije, rekavši da je djelovala u skladu sa zakonom.

Erdogan navodi da preliminarne procjene štete izazvane demonstracijama iznose blizu 40 miliona eura.

“Učinili smo sve što smo morali, u skladu sa principima pravne države. Očistili smo Trg Taksim i Gezi park od napadača. Znate da su sve uništili. Tamo opet sadimo drveće i cvijeće”, istakao je turski premijer.

Oslobođeno 111 privedenih

Turska policija pustila je na slobodu 111 lica privedenih zbog narušavanja javnog reda i mira tokom protesta u Ankari i Eskisehiru, potvrđeno je iz policijskih uprava u tim gradovima, prenijela je agencija Anadolija.

Kao rezultat pretresa na više lokacija zaplijenjena je veća količina prirotehničkih sredstava, dimnih bombi i zapaljivih materija, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Turske Muammer Guler.

On je napomenuo da su policijske akcije izvedene nakon što je sud policiji predao snimke nadzornih kamera, pomoću kojih su utvrđeni identiteti lica osumnjičenih za narušavanje javnog reda i mira, uništavanje javne imovine i poticanja nereda, tokom dvonedjeljnih demonstracija započetih zbog protesta protiv rekonstrukcije istanbulskog parka Gezi.

Prema riječima Gulera u Istanbulu su privedene 62, a u Ankari 23 osobe. Policija traga za tri osobe.

Govoreći o uvođenju ograničenja na korištenje društvenih mreža, Guler je kazao kako bi “govoriti o takvom koraku, u kontekstu da bi ga Turska mogla poduzeti bila velika nepravda”.

“Internet je najznačajnija mreža komunikacije današnjice. Jedno od osnovnih prava je pravo na komunikaciju”, poručio je Guler.

On je naglasio da će sigurnosne strukture nastaviti borbu protiv cyber kriminala.

‘Stojiš i šutiš’

Na novinarsko pitanje u vezi sa “mirnim protestima stajanjem u mjestu”, Guler je kazao kako je svaki protest koji ne ometa javni red i mir, ne ometa normalne životne tokove, ne narušava prava i slobode drugih građana, dozvoljen i policija tu neće intervenirati.

Poslije nekoliko nedjelja demonstracija turski demonstranti su pronašli novi oblik otpora: “Stojiš i šutiš”.

Prvi takav protest, kako prenosi agencija AP, održan je u ponedjeljak uvečer kada je umjetnik Erdem Gunduz više od pet sati stajao na centralnom istanbulskom trgu Taksim zureći u portret Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države.

Na kraju, policija je prišla i uhapsila ga kao i mnoge druge koji su mu se pridružili mirno protestirajući.

Perfomans umjetnika Erdema Gunduza ubrzo je nazvan “stojeći čovjek”.

Njegov čin drugi su počeli da kopiraju u Istanbulu i drugim turskim gradovima, a izazvao je ogroman broj komentara na društvenim mrežama.

Izvor: Al Jazeera i agencije