Turska Vlada može poslati vojsku na ulice

Turska Vlada može poslati vojsku da pomogne policiji da uguši masovne proteste, izjavio je zamjenik premijera Bulent Arinc, javlja Tanjug.

Policija “će iskoristiti sva svoja ovlaštenja” do kraja da bi zaustavila nemire, rekao je Arinc u televizijskom intervjuu. “Ako to nije dovoljno, u turske gradove možemo poslati oružane snage”, rekao je Arinc, prenosi AFP.

Policija je vodenim topovima za razbijanje demonstracija u ponedjeljak upozorila oko 1.000 sindikalaca da obustave blokadu glavne avenije u prijestolnici Ankari ili će intervenirati, što je izazvalo i reakciju njemačke kancelarke Angele Merkel koja je izjavila da je turska policija “isuviše oštra” prema demonstrantima.

Turski sindikati pozvali su sve radnike na generalni štrajk u ponedjeljak u znak protesta zbog upotrebe sile nad demonstrantima. Konfederacije sindikata radnika u javnom sektoru (KESK) i Konfederacija progresivnih sindikata (DISK) pozvale su Turke da se priključe općenacionalnom štrajku i zahtijevaju “okončanje policijskog nasilja”, potez koji dolazi poslije sporadičnih sukoba između demonstranata i policije u Istanbulu i u Ankari.

Sindikalci su, mašući zastavama i transparentima krenuli ka centralnom kvartu Kizilaj u Ankari, međutim policija ih je preko megafona upozorila da ne smiju da blokiraju ulice i da će upotrijebiti silu.

Policija je blokirala sve putne pravce koji vode do Trga Taksim i susjednog parka Gezi u centru Istanbula, koji su u proteklih 18 dana zaposjeli demonstranati, koji su protest počeli zbog protivljenja planovima za renoviranje centralnog gradskog parka, a potom pokrenuvši antivladine proteste.

Pristalice i demonstranti

Kasno u nedjelju bilo je nemira na ulicama oko Trga Taksim, u Nisantasi oblasti i oko Galata mosta koji prelazi preko gradske četvrti Sultanahmet, navodi Reuters. Policijski specijalci, potpomognuti helikopterima, neki od njih i u civilnoj odjeći, ispaljivali su suzavac i koristili vodene topove kako bi rastjerali  demostrante i spriječili ih da se okupe u većem broju.

Više stotina hiljada pristalica turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji je preuzeo inicijativu, okupilo se u nedjelju na skupu podrške premijeru na platou za vojne parade u Istanbulu, dok su se nekoliko kilometara dalje u centru grada specijalne snage policije suzavcem i vodenim topovima borile s demonstrantima.

Turski premijer je u obraćanju pristalicama poručio kako je njegova dužnost bila sa gradskog trga i obližnjeg parka ukloniti demonstrante i najavio da će “identificirati jednog po jednog one koji su provodili teror na ulicama”.

Ponovio je da iza protesta stoje “teroristi”, a strane medije pozvao da o protestima izvještavaju “etično i pošteno”.

Premijer je osudio proteste kao “ništa više od pokušaja manjine da dominira većinom”. “Nismo to mogli dopustiti i nećemo to dopustiti”, rekao je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije