Istanbul: Turska policija ušla u Gezi park

Policija počela intervenciju i ušla su u Gezi park, javio je Al Jazeerin Vladimir Bobetić iz Istanbula.

„Ušli su kamioni sa vodenim topovioma i bačene velike količne suzavca“, javio je Bobetić. „U parku gotovo nema nikoga, tih je i prazan. Ali, se na drugom dijelu gomila narod.“

Već dva puta upozoravao,a danas na mitingu je bilo treće-posljednje upozorenje.

Turska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u subotu navečer demonstrante iz parka Gezi, nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio policijskom intervencijom.

Snage reda ušle su u park i ispraznila ga pomoću suzavca. Nešto ranije, policija je rastjerala okupljene na Trgu Taksim.

U Turskoj počinju protesti podrške premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, danas u Ankari, sutra i u drugim gradovima. U isto vrijeme, demonstranti u parku Gezi odbili su da se raziđu.

Konačnu odluku o nastavku radova u parku Gezi u Istanbulu donijeće Sud. Do tada oni će biti obustavljeni.

No, to nije bilo dovoljno za razilaženje demonstranata s ovog mjesta, na kojem kampuju već dvije nedjelje.

Vodeni topovi

Kao mjera predostrožnosti na Taksimu, u blizini su parkirani vodeni topovi. U parku Gezi i dalje podignuti šatori. Na internetskoj stranici grupe “Solidarnost za Taksim” osvanulo je saopštenje u kojem stoji da demonstranti tu ostaju do daljnjeg.

Potez je uslijedio uprkos objavi turskog premijera da će odgoditi radove u parku sve do odluke Suda o tom pitanju. 

“Nemamo povjerenja u Erdogana, niti u gradonačelnika. On je rekao da nas niko neće napasti, ali jesu. Pokušavaju nas zamajavati. Vlada nije dala solidan argument. Zbog svega toga, zabrinuti smo i ne želimo napustiti park. Ostaćemo dok se ne ispune naši zahtjevi”, govori demonstrant Ali Ozgun.

Nekoliko sati nakon što ih je upozorio da napuste park, Erdoan se, u nešto pomirljivijem tonu, tokom noći susreo s predstavnicima demonstranata.

“Nastavićemo pružati otpor. Možda će doći do izvjesnih promjena kada je riječ o viziji i metodama”, navodi demonstrant Ilker Sari.

Novi nemiri

Dok su trajali pregovori Vlade i demonstranata, tursku prijestolnicu potresali su novi nemiri. Policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerala demonstrane koji su postavili barikade u blizini Parlamenta. Više desetaka osoba je privedeno.

Anketa provedena nad blizu 4.500 demonstranata u parku Gezi pokazala je da se najveći broj njih pridružio protestima izrevoltiran, kako kažu, brutalnošću policije i izjavama premijera.

Stoga obustava preuređenja parka nije imala efekta, jer je masa nastavila pozivati Erdogana da podnese ostavku.

Izvor: Al Jazeera