U napadu Boko Harama 55 ubijenih

Boko Haram i druge naoružane grupe predstavljaju prijetnju stabilnosti Nigerije (AFP)

Napadači za koje se pretpostavlja da su pripadnici grupe Boko Haram opustošili su u utorak grad Bama na sjeveroistoku Nigerije, pri čemu je poginulo 55 osoba a nekoliko je zgrada spaljeno, objavile su nigerijske vojne vlasti.

Napadači su ubili 22 policijska oficira, 14 zatvorskih dužnosnika, dva vojnika i četvero civila, a u napadu je poginulo i 13 napadača, izjavio je glasnogovornik nigerijske vojske Sagir Musa, prenijela je agencija Hina.

U napadu je oslobođeno 105 zatvorenika, a do temelja spaljene policijska stanica, kasarna i nekoliko vladinih zgrada, rekao je glasnogovornik.

Zabrinutost Zapada

Bama je mali, udaljeni grad u sjeveroistočnoj državi Borno, gdje je Boko Haram pokrenuo prvi ustanak 2009. godine.

Sekta Boko Haram, grupa Ansar povezana s Al-Kaidom, kao i druge kriminalne grupe, predstavljaju glavnu prijetnju stabilnosti u zemlji koja je vodeći afrički proizvođač energije.

Zapadne vlade sve su više zabrinute zbog nigerijskih naoružanih grupa povezanih sa sličnim mrežama u regiji zapadne Afrike.

Tokom ustanka Boko Harama, podsjeća AFP, od 2009. godine do danas život je izgubilo oko 3.000 ljudi.

Pripadnici Boko Harama tvrde da se bore za stvaranje islamske države na sjeveru Nigerije.

Nigerija, koja ima 160 miliona stanovnika, podijeljena je između većinskih muslimana koji žive na sjeveru, te dominantnog kršćanskog stanovništva na jugu.

Izvor: Agencije