Hollande najavio mirovni samit u Parizu

Ove godine se obilježava 50. godišnjica od osnivanja Organizacije afričkog jedinstva i nešto više od decenije od kada je osnovana Afrička unija (AFP)

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u Adis Abebi lidere afričkih zemalja na “mirovni i sigurnosni” samit koji će krajem godine biti održan u Parizu.

“Pozivam sve afričke lidere u Pariz na sastanak koji će biti posvećen miru i sigurnosti i, u tom svjetlu, borbi protiv terorizma”, rekao je Hollande novinarima na marginama 50. samita Afričke unije (AU).

Kako je saopćeno, samit u Parizu biće održan 6. i 7. decembra, prenijela je agencija AFP.

Francuski predsjednik je rekao da odnosi Afrike i Pariza “sada moraju biti pojačani podrškom koju će Francuska pružiti afričkim snagama da se brane, uključujući i borbu protiv terorizma”.

“To je za njihovu sigurnost, kao i za sigurnost nas u Evropi”, kazao je Hollande.

Godišnjica osnivanja

Samitu AU prisustvuje i delegacija iz Srbije koju predvodi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pored afričkih lidera, samitu prisustvuju generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, predsjednica Brazila Dilma Rousseff i američki državni sekretar John Kerry.

Ove godine se obilježava 50. godišnjica od osnivanja Organizacije afričkog jedinstva i nešto više od decenije od kada je osnovana Afrička unija sa ciljem promoviranja “integrirane, prosperitetne i mirne Afrike, čiji će rast predvoditi njeni vlastiti građani i koja će predstavljati dinamičnu snagu u globalnoj areni”.

Današnji AU, koji ima 54 članice, nasljednik je Organizacije afričkog jedinstva formirane 1963. u burnim danima oslobađanja od kolonijalnih vlasti širom kontinenta.

Afrički državnici su 2013. godinu proglasili Godinom panafrikanizma i Afričke renesanse i tim povodom su se okupili u prijestolnici Etiopije Adis Abebi.

Izvor: Agencije