Kazahstanci brane prijatelje Carnajeva

Azamat Tažajakov i Dijas Kadirbajev, dvojica devetnaestogodišnjih Kazahstanaca, odbacili su optužbe da su ometali istragu nakon bombaških napada u Bostonu.

U srijedu je bostonska policija objavila da su prikrivali dokaze koji okrivljuju braću Carnajev.

Džohar Carnajev, osumnjičen za postavljanje bombi blizu završnice bostonskog maratona, nalazi se u zatvoru, dok je njegov brat Tamerlan ubijen u razmjeni vatre sa policijom.

Troje ljudi je ubijeno, a više od 260 ih je ranjeno kada su dvije bombe eksplodirale blizu završnice maratona 15. aprila.

Vijest da su dvojica Kazahstanaca optužena iznenadila je javnost u njihovoj domovini.

U toj zemlji smatraju da su dvojica mladića pogrešno optuženi.

‘Na progrešnom mjestu’

Tažajakov i Kadirbajev, zajedno s jednim američkim državljaninom, optuženi su za ometanje istrage, te skrivanje pirotehničkih sredstava i ruksaka braće Carnajev.

“Našli su se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. S pogrešnim ljudima. To je sve. Sigurna sam da nisu krivi”, kaže Meruert, stanovnica Almatija.

Student Timur kaže kako optužbe ne znače da su dvojica Kazahstanaca umiješani u krivična djela.

“Možda nisu znali da su ovi teroristi. Prijatelji su prijatelji, ne morate znati čime su se bavili prije nego što ste ih upoznali”, smatra Timur.

I u školi koju je pohađao Azamat Tažajakov, jedan od osumnjičenih Kazahstanaca, ne vjeruju kako je bio sposoban za takvo što. Bio je izbačen iz škole, ali nije bio problematičnog ponašanja.

“U našoj školi možemo izbaciti učenike zbog lošeg ponašanja ili težeg kršenja pravila, ali on nije bio optužen ni za šta slično. Bio je tek loš učenik, bez većih postignuća”, rekao je školski zvaničnik Jurij Dovgal.

Otac Tažajakova ga je još prošle sedmice branio, kad je uhapšen zbog kršenja imigracionih pravila. Sin mu je, kaže, bio iznenađen da u društvu ima osumnjičene teroriste.

“Rekao je: ‘Tata, nismo znali.’ Nije tip dečka koji će povrijediti bilo koga ili učiniti nešto loše. Bio je poput pravog Amerikanca, vrlo razgovorljiv i otvoren. Kazao mi je: ‘Mi smo šokirani'”, rekao je Amir Ismaugoulov, otac Tažajakova.

To će morati dokazati američkom pravosuđu, inače im prijeti kazna za pomaganje terorista.

Izvor: Al Jazeera