Razbijen lanac trgovine ženama

Razbijen je lanac trgovine ženama koji se odvijao u Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Istražioci navode da su ovaj kriminalni posao vodili svodnici iz Meksika, a žene su seksualno iskorištavane u SAD-u.

Ekipa Al Jazeere posjetila je Tenansingo, 130 kilometara daleko od Mexico Cityja, gdje je razgovarala sa nekim od žena-žrtava.

Zvat ćemo je “Maria”. Ima 16 godina, a spašena je iz lanca prostitucije prije četiri mjeseca. Kad joj je bilo 14, stariji čovjek je došao u njen gradić i obećao joj bolji život ako krene s njim. Umjesto toga, postao je njen svodnik.

‘Porodični biznis’

“Tjerao me je na svašta. Prisiljavao me da radim stvari za koje nikad prije nisam čula. Bila sam njegova robinja”, priča Maria.

Bio je to težak život. Trgovac ljudima ju je svakodnevno premlaćivao i nebrojeno puta silovao.

“Nakon prvog puta osjećala sam se užasno i plakala sam. Došla sam kući i bacila novac na njega. Svaki dan bih dolazila kući nakon posla, okupala se i nisam htjela da me on dira. Ali on bi me uvijek silovao”, nastavlja priču ova 16-godišnjakinja.

Kroz Tenansingo, mali grad u centralnom Meksiku, odakle je Maria odvedena, ekipa Al Jazeere se vozila naokolo sa aktivistom koji je više djevojaka spasio iz prisilne prostitucije.

Pokazao nam je kuće, navodno izgrađene novcem od seksualne trgovine, i hotele gdje kaže da trgovci drže djevojke prije nego što ih pošalju drugdje.

“To je nevjerovatno organizirana mreža. Drže ih ovdje, a onda ih šalju u gradove poput Tijuane na sjeveru.

Ondje rade neko vrijeme i zarađuju novac, a onda ako neki trgovac ljudima, recimo u Chicagu u SAD-u, kaže da nema djevojaka – da su njegove iskorištene i da mu trebaju nove – onda ih šalju odavde”, kaže aktivista, kojeg zovemo “Jaime”.

Grad Tenancingo smatra se jednim od glavnih čvorišta seksualne eksploatacije u Meksiku, industrije vrijedne milione dolara, organizirane kao porodični biznis. Većina svodnika posao uči od svojih očeva ili djedova.

Upletena i vlast

Djevojke iz centralne Amerike i Meksika uhvaćene ili oslobođene u racijama, često kažu da su ih prvi put u roblje odveli svodnici iz Tenancinga. Mnoge djevojke poput Marie završe na  “pijacama”. Prostitutke rade na otvorenom – često uz odobravanje vlasti.

“Većina spašenih djevojaka kažu da su ih silovali oni koji bi ih trebali štititi – policajaci, vladini zvaničnici, predstavnici lokalnih vlasti. Jedna žrtva je pričala da je bilo šest racija i svaki put bi se ponadala da će biti spašena, ali ostale djevojke su se podsmjehivale, znale su da će završiti u krilu policije, jer su bili najmlađe, imale su samo četrnaest godina“, priča Rosi Orozco iz ogranizacije “Ujedinjeni protiv trgovine ljudima”.

Ekipa Al Jazeere je željela čuti komentar vlasti na ove optužbe, ali na ponovljene zahtjeve za intervjuima, nije dobila odgovor.

Prošle godine je Meksiko donio strožije zakone protiv seksualnog iskorištavanja. No, trgovci ljudima i dalje otvoreno rade u Tenancingu i širom Meksika. A hiljade djevojaka još čekaju da ih neko oslobodi.

Izvor: Al Jazeera