Kina zainteresovana za područje Arktika

Kina je bacila oko na arktičke zemlje. Nestrpljivo očekuju da ekspolatišu ogromne mineralne rezerve te polarne regije, što veoma zabrinjava ekologe.

Na Arktiku je stiglo ljeto, a s njim i Kinezi, htjele to zemlje iz polarnog kruga ili ne.

Enormne rezerve gasa, nafte, rijetkih minerala i urana leže sakrivene ispod leda. Prema međunarodnom zakonu o plovidbi, bilo koji brod ima pravo da plovi ovim vodama.

Za zemlje poput Islanda stvoren je jedan veliki izazov: kako kontrolisati povećana istraživanja i trgovinu, a pritom sačuvati okolinu?

“Imamo obavezu da se brinemo o prirodi i da spriječimo izljevanja nafte i slična zagađenja. Ovo nije samo pitanje novih ekonomskih mogućnosti, nego i obaveza prema okolini, kako sada tako i ubuduće”, navodi Kristin Linda Arnadottir iz Islandske agencije za okoliš.

Predsjednik Islanda pozvao je na veću odgovornost Kine i drugih azijskih zemalja u budućnosti.

Nove plovne rute

Za brodarske kompanije otvaraju se nove šanse. Nove plovne rute u Sjevernom moru, iznad Rusije, skraćuju distancu između Šangaja i Sjeverne Evrope za 6.500, tako da se i troškovi transporta značajno smanjuju.

“Broj brodova već je povećan i svake godine će ih biti sve više. Tržište prati taj razvoj i nadamo se da će se kontejnerski transport razviti u bližoj budućnosti”, navodi Hilmar Petur Valgardsson.

Iako su nove rute otvorene kao posljedica globalnog zagrijavanja, budući da su kraće, ironija je da će brodovi koji njima plove manje zagađivati okolinu.

Ali ekolozi su zabrinuti. Pojedini analitičari tvrde da povećani interes Kine za ovom regijom može imati vojne ili sigurnosne implikacije. Peking za sada nema zvaničnu politiku za Sjeverno more, a Ambasada te zemlje u Islandu odbija bilo kakvu vrstu komentara.

Izvor: Al Jazeera