Willem-Alexander novi kralj Holandije

Holandska kraljica Beatrix u utorak je nešto iza 10 sati ujutro, nakon 33 godine na prijestolju, potpisala u kraljevskoj palati akt o abdikaciji i njen najstariji sin Willem-Alexander time je postao novi holandski kralj, prenosi HIna.

Na svečanosti su članovi vlade odali priznanje njenom radu.

Hiljade podanika i znatiželjnika odjevene u kraljevsku narančastu boju počelo se u rane jutarnje sate u utorak okupljati na amsterdamskom trgu Dam ispred kraljevske palate s koje će novi kralj i njegova supruga sada kraljica Maxima, u pratnji dosadašnje kraljice, pozdraviti Holanđane.

Princ Willem-Alexander (46) tako je postao prvi muškarac na holandskom prijestolju od 1890. godine i najmlađi je evropski kralj.

Kraljica je u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak navečer zahvalila Holandskom narodu na povjerenju tokom 33 godine njezine vladavine. Ona je kazala i kako je njezin sin spreman za zadaću koja ga očekuje.

Kraljevske zvanice

Britanski princ Charles i supruga Camilla, princ Philippe i princeza Mathilde iz Belgije kao i prinčevski parovi iz Španije, Jordana i Japana među uzvanicima su svečanosti.

Nakon abdikacije Holandske kraljice u obližnjoj 600 godina staroj crkvi održat će se svečanost polaganja zakletve novog kralja pred članovima parlamenta.

U Holandskoj nema krunidbe jer nema državne crkve pa tako ni vjerskog poglavara koji može staviti krunu na glavu novog suverena. Stoga će kruna biti na stolu pokraj Willema-Alexandera kao i druga kraljevska obilježja.

Čitava Holandska ukrašena je u čast kraljevske obitelji narančastom bojom od zastava do cvijeća i odjeće. Očekuje se da će na ulice Amsterdama izaći gotovo milion ljudi.

Kraljevska kuća vrlo je popularna i 78 posto Holanđana podržava monarhiju iako vladar nema stvarnu političku moć.

Izvor: Agencije