Pronađeno još 50 preživjelih u Bangladešu

U srušenoj zgradi nalazile su se fabrike za izradu jeftine odjeće za zapadne brendove (EPA)

Spasilačke ekipe pronašle su još oko 50 preživjelih u ruševinama višekatnice u predgrađu Dake, iz kojih je do sada izvučeno više od 300 beživotnih tijela, saopćili su zvaničnici.

“Pronašli smo oko 50 preživjelih na nekoliko mjesta pošto smo iskopali tunele. Nadamo se da ćemo ih spasiti do sutra ujutro”, rekao je zamjenik direktora vatrogasne službe Mizanur Rahman, javila je agencija Tanjug.

Spasilačke ekipe su u petak iz ruševina uspjele izvući oko 80 preživjelih, a do sada je potvrđeno da je 304 ljudi poginulo kada se u srijedu ujutro u gradu Savar na obodu prijestolnice srušila zgrada u kojoj su se nalazile fabrike koje su izrađivale jeftinu odjeću za zapadne brendove.

Vojska je saopćila da je do sada spašeno više od 2.300 ljudi, ali se strahuje da bi bilans nastradalih mogao da se još poveća jer je i dalje neizvjesna sudbina nekoliko stotina ljudi.

Zvaničnici su saopćili da je zbog dubokih pukotina koje su se pojavile u utorak navečer na zidovima zgrade, u kojoj su se nalazile fabrike odjeće, vlasnicima naređeno da zgradu narednog dana evakuiraju, ali da taj nalog nije ispoštovan i da je radnicima naloženo da se vrate na posao.

Protesti radnika

Pored toga, zvaničnici ukazuju da su, prilikom gradnje, narušeni građevinski propisi i da je vlasnik prvobitno dobio dozvolu za gradnju petospratnice, ali da je dodao još tri sprata i opteretio konstrukciju.

Pojedini izvori navode da se u zgradi, u trenutku kada se srušila, nalazilo 3.122 radnika, većinom žena.

Nekoliko hiljada radnika u tekstilnoj industriji protestirao je u petak zbog ove tragedije i loših uvjeta rada na nekoliko mjesta u Daki, paleći automobile i sukobljavajući se sa policijom.

Predsjednica Vlade Sheikh Hasina u međuvremenu je naredila da se uhapse vlasnici zgrade i pet fabrika koje su se u njoj nalazile.

Izvor: Agencije