Raste crni bilans nakon urušenja zgrade

Spasilačke službe su tokom noći radile na tome da se probiju kroz velike komade betona, bušilicama i rukama (Reuters)

Spasilačke službe u Bangladešu nastavile su potragu za preživjelima u ostacima srušene osmospratnice, dok je broj žrtava dostigao cifru od 200 poginulih. Također, sve su glasnije kritike na račun stranih kompanija koje proizvode jeftinu odjeću u ovoj azijskoj državi.

Više od 1.000 osoba je povrijeđeno kada se zgrada, u kojoj se nalazilo pet pogona za proizvodnju tekstila nedaleko od prijestolnice Dake, urušila u srijedu, navodno nakon što su uprave firmi ignorirale upozorenja radnika da je zgrada postala nestabilna.

U četvrtak su zastave spuštene na pola koplja, a vlasti su proglasile Dan žalosti za žrtve najteže nesreće ovog tipa u Bangladešu, koja je istakla stalne brige o sigurnosti u veoma važnoj grani industrije za ovu državu, proizvodnji tekstila.

Brigadni general vojske Mohammed Siddiqul Alam Shikder izjavio je kako je još dosta ljudi zarobljeno u zgradi u kojoj su se nalazili proizvođači tekstila i stotine njihovih uposlenika.

Dan prije nesreće radnici su upozoravali na to da su se javile velike pukotine na zgradi.

Voda i lampe

Spasilačke službe su tokom noći radile na tome da se probiju kroz velike komade betona, bušilicama i rukama, te dodavale vodu i baterijske lampe zarobljenima u građevini.

„Dao sam im zviždaljke, vodu, svjetiljke. Čuo sam njihov plač, ne možemo ih ostaviti ovdje“, rekao je zvaničnik vatrogasaca Abul Khayer.

Šef lokalne policije Mohammaed Asaduzzaman kazao je kako su policija i Vladina Agencija za kapitalni razvoj predale zasebne tužbe za nemar protiv vlasnika zgrade.

Ova nesreća se desila nakon skoro pet mjeseci od požara u tvornici tekstila, kada je poginulo 112 osoba.

Radnici su izjavili kako su oklijevali da uđu u zgradu u srijedu ujutro, jer su se javile velike pukotine dan ranije. Abdu Rahim, koji je radio na petom spratu, kazao je kako je upravnik tvornice rekao da nema nikakvih problema, pa su radnici ušli.

„Nakon sat vremena zgrada se odjednom srušila“, dodao je Rahim, a sljedeće čega se sjeća jeste da je vratio svijest van zgrade.

Izvor: Agencije