Putin: Zapad pomagao teroriste u Rusiji

Putin je kazao da je lani zbog korupcije procesuirano više od 800 činovnika, zastupnika, predstavnika službi sigurnosti i drugih osoba (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako bombaški napad na bostonski maraton pokazuje da Rusija i SAD trebaju tješnje sarađivati po pitanjima sigurnosti, javljaju ruski mediji.

“Ako stvarno udružimo naše napore nećemo dopustiti te napade i trpjeti takve gubitke”, rekao je Putin u četvrtak, tokom godišnje telekonferencije na kojoj je odgovarao na pitanja građana.

Kazao je da su teroristi na teritoriji Ruske Federacije dobijali informacionu, finansijsku i političku podršku sa zapada.

„Rusija je sama žrtva međunarodnog terorizma“, rekao je Putin, dodavši da se ne treba baviti deklaracijama već zajedničkim djelovanjem.

Kazao je da ponekad razmišlja o mogućnosti vraćanja smrtne kazne u svojstvu mjere kažnjavanja zločinaca, ali da stručnjaci smatraju kako to ne dovodi do smanjenja broja kaznenih djela.

Govoreći o korupciji, Putin je kazao da je prošle godine procesuirano više od 800 činovnika, zastupnika, predstavnika službi sigurnosti i drugih osoba koje imaju poseban pravni status za slučajeve korupcije.

Pisma od Berezovskog

Putin je ovom prilikom potvrdio da je primio dva pisma od oligarha i oštrog protivnika njegova režima Borisa Berezovskog, u kojima ga je, kako je rekao, molio da mu dopusti povratak u Rusiju, javljaju ruski mediji.

Rekao je da je prvo pismo, pisano rukom, dobio negdje u februaru, a drugo kada je Berezovski već bio mrtav, nakon što je u martu izvršio samoubistvo u Velikoj Britaniji, te da mu je pisao da je “griješio, da je nanio štetu i molio da mu dopusti da se vrati u Rusiju”.

Prvo pismo mu je uručio ruski građanin, bivši poslovni partner Berezovskog, a drugo strani građanin, nekadašnji poslovni partner Berezovskog.

Putin je rekao da nije odgovorio na prvo pismo, jer bi odluka o mogućnosti da se Berezovski vrati u Rusiju, gdje je osuđen na devet godina zatvora i to, između ostalog, zbog pranja novca, zahtijevala i konsultacije s Vrhovnim sudom i Tužilaštvom, jer bi se u tom slučaju radilo o oprostu.

Na pitanje bi li dopustio da Berezovski bude pokopan u Rusiji, Putin je odgovorio pozitivno, ali je istakao da o tome treba odlučiti njegova porodica.

Berezovski je izvršio samoubistvo 23. marta u Velikoj Britaniji, gdje je imao politički azil.

Izvor: Agencije