Izrael ‘oborio’ bespilotnu letjelicu

Prošlog oktobra je izraelska raketa srušila bespilotnu letjelicu koji je poslala libanska grupa Hezbollah (AFP)

Izraelska vojska je saopćila da je oborila bespilotnu letjelicu nekoliko kilometara od obale sjevernog lučkog grada Haifa, nakon što je letjelica ušla u izraelski zračni prostor iz Libana.

“Bespilotna letjelica je danas registrirana kako se približava obali Izraela i uspješno su je presreli avioni IAF-a pet nautičkih milja od obale Haife, otprilike u 14 sati (13 sati srednjeevropskog vremena)”, navedeno je u saopćenju.

“Smatram da je ovo ozbiljno narušavanje naših granica”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u saopćenju u četvrtak.

“Nastavit ćemo radimo sve što je potrebno da odbranimo sigurnost izraelskih građana”.

Državni radio je javio da je Netanyahu bio na putu prema sjeveru zemlje na jednu svečanost kada je primijećena bespilotna letjelica, a helikopter s Netanyahuom spustio se i pričekao presretanje u skladu s uputama sigurnosnih službi, prenosi Hina.

‘Pokušaj Hezbollaha’

Zamjenik izraelskog ministra obrane Danny Danon rekao je da je riječ o novom pokušaju Hezbollaha da u izraelski zračni prostor pošalje bespilotnu letjelicu.

Dodao je da “Hezbollah djeluje na svim frontama, bilo bespilotnim letjelicama ili masovnom pomoći snagama predsjednika Bashara al-Assada u Siriji”.

Prema vojnim procjenama Izraela, Hezbollah ima desetak bespilotnih letjelica.

Hezbollah je negirao da je poslao bespilotnu letjelicu u nadlijetanje Izraela.

Prošlog oktobra je izraelska raketa srušila bespilotnu letjelicu koji je poslala libanska grupa Hezbollah, nakon što je uletjela nekih 55 kilometara u južni dio Izraela.

Izrael je 2006. godine je poveo jednomjesečni rat protiv Libana, nakon prekograničnih prepada Hezbollaha.

Od tog incidenta, izraelski avioni su redovno obavljali letove iznad libanske teritorije.

Izvor: Agencije