HRW: Rohinje su žrtve etničkog čišćenja

Rohinje u Mijanmaru su žrtve etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti, navodi se u novom izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Prema izvještaju objavljenom u ponedjeljak, pod nazivom “Sve što možete učiniti je pomoliti se”, najmanje 125.000 Rohinja je protjerano u dva talasa nasilja u maju i oktobru 2012.

Satelitski snimci pokazuju da je uništeno skoro 5.000 objekata koji pripadaju Rohinja muslimanima, navodi HRW.

U izvještaju se navodi da su oktobarske napade organizirali zvaničnici Vlade Mijanmara, nacionalistička stranka Rahina i budistički svećenici.

U najsmrtonosnijem napadu, izvedenom 23. oktobra prošle godine, ubijeno je najmanje 70 Rohinja, uključujući 28 djece, navode svjedoci.

Ujedinjeni narodi navode da su Rohinje jedna od najprogonjenijih manjina na svijetu.

Vlada: Mediji su pristrasni

Većina Rohinja u zapadnoj državi Rakin nemaju pravo na državljanstvo, jer Vlada tvrdi da su oni ilegalni imigranti iz obližnjeg Bangladeša.

HRW navodi da Vlada Mijanmara nije učinila ništa da spriječi nasilje, te da su se povremeno i Vladine snage pridružile napadima na Rohinje.

Direktor HRW-a za Aziju Phil Robertson kazao je da je “Vlada sudjelovala u kampanji etničkog čišćenja nad Rohinjama, koja se nastavlja i danas sprečavanjem pomoći i restrikcijama slobode kretanja”.

“Vlada mora odmah zaustaviti ovo nasilje i izvesti počinioce pred lice pravde ili će biti odgovorna za nastavak nasilja protiv etničkih i religijskih manjina u državi”, zaključuje on.

U odgovoru na pismo Human Rights Watcha Vlada Mijanmara navela je da su “vojska, policija i milicije rješavale konflikt između dvije zajednice u skladu sa zakonima i uredbama, pazeći da omoguće sigurnost, kako bi ponovno zaveli red i mir”.

Vlada je opisala navode HRW-a da je policija koristila preveliku silu tokom nasilja u junu “neosnovanim i neistinitim informacijama”, dodavši da se vlasti suočavaju sa “neosnovanim i pristrasnim” izvještavanjem domaćih i stranih medija.

Ukidanje sankcija

Evropska unija je u ponedjeljak ukinula sve trgovinske, ekonomske i individualne sankcije uvedene Mijanmaru, izuzev embarga na oružje, prenosi Fena.

“EU želi da otvori novo poglavlje u odnosima s Mijanmarom uspostavljajući trajno partnerstvo”, izjavili su evropski ministri vanjskih poslova okupljeni u Luksemburgu.

U znak odgovora na ostvarene promjene i u nadi da će se one nastaviti, ministri su odlučili da ukinu sve sankcije izuzev embarga na oružje,  navodi se u zaključcima s ovog skupa.

Sankcije su bile “prekinute” na godinu dana, u aprilu 2012. godine, kako bi bile pozdravljene demokratske reforme koje je započela vlada Theina Seina po dolasku na vlast, godinu dana ranije.

Izvor: Al Jazeera i agencije