Finska se izvinila Putinu

Nije jasno kako se Putinovo ime našlo na listi, ali je policija obećala brzu istragu (EPA)

Finska se Vlada izvinila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u srijedu nakon što ga je finska policija zabunom uvrstila na popis osoba povezanih s kriminalnim aktivnostima.

Potrudivši se izbjeći diplomatski spor s moćnim susjedom, Finska je brzo Putina maknula s popisa, koji, doduše, nije bio objavljen javno, ali ga se dočepala finska televizija MTV3 i objavila podatak.

Policija je priznala pogrešku. “Iskreno se izvinjavam ruskom predsjedniku zbog toga”, izjavio je finski ministar unutrašnjih poslova Paivi Rasanen, prenijela je agencija Hina.

Ni policiji nije jasno kako se Putinovo ime našlo na listi, ali su njeni čelnici obećali brzu istragu.

Senzacionalna vijest

Finski mediji su ranije u srijedu objavili senzacionalnu vijest da je ime ruskog predsjednika stavljeno na određene tajne crne liste finske Centralne kriminalističke policije, zbog njegove povezanosti sa ruskim motociklističkim klubom “Noćni vukovi”, najmasovnijim moto-klubom na svijetu.

Direktor policije Mikko Paatero rekao je da je incident vrijedan žaljenja i posve neprihvatljiv.

Pattero nije mogao precizirati koliko dugo je ime ruskog lidera bilo na toj listi, navodeći da članovi tog ruskog motociklističkog kluba nisu na crnoj listi.

Šef finske policije odbio je kazati koliko se ruskih državljana nalazi na toj crnoj listi.

Mnogi Finci s oprezom gledaju na svog moćnog ruskog susjeda s kojim su u prošlosti imali napete odnose, pa i vodili Zimski rat 1939-1940.

Izvor: Agencije