Nepoznat uzrok kvara baterija Dreamlinera

Osim aviona španske aviokompanije Iberia prizemljeni su i Boiengovi Dreamlineri i to širom svijeta, ali ne zbog štrajka već zbog kvara.

Ni Boeing, ni američki istražitelji još nisu otkrili šta je problem. Zna se da je baterija uzrokovala požar, ali ne i zašto.

Dok se ne otkrije, kako izvještava reporter Al Jazeere Alan Fisher, Dreamlineri ostaju na zemlji.

Požar na Dreamlineru 787 Japan Airlinesa na bostonskom aerodromu je bio incident koji je prizemljio Boiengovu novu nadu.

Odlukom regulatora svih 50 Dreamlinera širom svijeta izgubilo je dozvolu za letenje.

Uzrok požara je problem na sistemu litij-ionske baterije.

Ispitivanja je vršio Američki nacionalni odbor za sigurnost u saobraćaju. Ali u izvještaju na 39 stranica, koji je upravo objavljen, očito je da istražitelji i dalje ne znaju šta je pravi uzrok problema.

Uzrok problema

“Ovo se mora uraditi kako treba. Postoje dva pitanja. Prvo je što je zapravo uzrok problema, a drugo kako ga  zauzdati. Mislim da smo uradili mnogo posla u vezi s drugim pitanjem, ali ne postoji definitivan odgovor na prvo pitanje. Bitno je da ga nađemo ali trebat će vremena”, kazao je stručnjak George Hamlin.

Sa Dreamlinerom Boeing je želio napraviti revoluciju u proizvodnji aviona. Tradicionalne materijale zamijenio je novim poput aluminija i titanija, ali ipak ključna novina je električni sistem za napajanje litij-ionska baterija odgovorna za pokretanje motora, odmrzavanje krila i održavanje temperature, pritiska i dovoda svježeg zraka u kabinu.

Boeing je predložio neke popravke, kako bi avione ponovno vinuo u nebo, ali federalni regulator još nije dao svoje odobrenje

No, uprkos svih problemima Boeing i dalje prima narudžbe. Ove sedmice naručeno je 15 Dreamlinera.

“U izvještaju Nacionalnog odbora nalaze se samo činjenice. Zaključaka ili preporuka nema. Istraga se nastavlja, a flota Dreamlinera do daljnjeg će ostati na zemlji”, izvijestio je Fisher.

Izvor: Al Jazeera