Zarobljeni mirovnjaci na Golanskoj visoravni

Mirovnjaci UN-a patroliraju na Golanskoj visoravni (AP)

Ujedinjeni narodi su saopćili da je naoružana grupa zarobila 20 mirovnjaka na okupiranoj Golanskoj visoravni na granici između Sirije i Izraela.

Potvrda UN-a došla je u srijedu kao odgovor na videosnimke koji su objavljeni na internetu, a koji navodno pokazuju borce sa oduzetim vozilima mirovnjaka.

U UN-u je sazvan hitan sastanak zbog otmice mirovnjaka. U toku su pregovori, a svjetska organizacija traži puštanje zarobljenih. 

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Eduardo del Buey rekao je da su posmatrači svjetske organizacije otišli po namirnice kada su zaustavljeni pored osmatračnice koja je oštećena i koja je prošle sedmice evakuirana nakon teških borbi.

“Otprilike 30 naoružanih boraca zaustavilo je i zarobilo grupu od oko 20 mirovnjaka u ograničenoj zoni. To su jedine informacije koje imam za sada. U ovakvim situacijama, pokušavamo balansirati količinu informacija koje dajemo, zbog opasnosti koje one mogu izazvati zarobljenima.”

Rekao je da je UN poslao tim na Golansku visoravan koji će ocijeniti situaciju i pokušati pregovarati o oslobađanju mirovnjaka.

Zahtjevi pobunjenika

Prema navodima sirijskih aktivista, mirovnjaci su iz Filipina, ali UN nije naveo državljanstva članova svoje misije.

Mladić koji je kazao da je član brigrade Mučenici Jarmuka, pojavio se na videosnimku i rekao da mirovnjaci neće biti pušteni dok sirijska Vlada ne povuče svoje snage iz sela Džamla, koje se nalazi nedaleko od okupirane Golanske visoravni.

“Ako se ne povuku u roku od 24 sata, smatrat ćemo ih zarobljenicima”, rekao je on, te optužio mirovnjake da su sarađivali sa sigurnosnim snagama kako bi protjerali pobunjenike iz Džamle.

Ruski ambasador pri UN-u izjavio je da je riječ o grupi bliskoj sirijskoj opoziciji. 

Izrael je okupirao sirijsku Golansku visoravan u ratu 1967.

Sirijskim trupama zabranjen je pristup zoni razdvajanja prema odredbama primirja sklopljenog 1973, a koje je stupilo na snagu 1974.

Regijom patroliraju mirovnjaci UN-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije