Putin iznenada naredio vojne vježbe

U vježbama će sudjelovati 7.000 vojnika, 36 brodova, 250 oklopnih vozila, dvadesetak borbenih aviona i helikoptera i do 50 komada topništva (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin iznenada je naredio pokretanje neplaniranih vojnih vježbi u crnomorskoj regiji, izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenose ruski mediji.

Putin je tu naredbu izdao odmah po povratku sa samita zemalja BRICS-a u Južnoj Africi.

“Danas u 4:00 ujutro (po lokalnom vremenu) ruski predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga izdao je naređenje ministru odbrane o pokretanju velikih vojnih vježbi u regiji Crnog mora”, rekao je Peskov u četvrtak.

Taj bi potez mogao dovesti do rasta napetosti sa susjednim zemljama Ukrajinom i Gruzijom, navode agencije.

Borbena spremnost

Svrha vježbi je provjera borbene spremnosti oružanih snaga, dodao je Peskov.

U vježbama će sudjelovati 7.000 vojnika, 36 brodova, 250 oklopnih vozila, dvadesetak borbenih aviona i helikoptera i do 50 komada topništva, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Nije objavljeno koliko će vježbe trajati. Putinova naredba je upućena ministru odbrane Sergeju Šojgu u zapečaćenoj koverti, prenosi AFP.

Ruska crnomorska flota, kojoj je glavna baza u ukrajinskoj luci Sevastopolju, imala je glavnu ulogu u ratu s Gruzijom oko regija Južne Osetije i Abhazije 2008. godine.

Izvor: Agencije